Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Do sada 147 spasilaca na vodi ovjerilo svoje licence

Crveni krst Crne Gore nastavlja sa aktivnostima spasilaštva na uređenim kupalištima.

U periodu od 6. marta do 16. aprila ukupno 147 spasilaca je ovjerilo svoje postojeće licence i spremno će dočekati ljetnju sezonu, u okviru koje mogu ostvariti zaposlenje na uređenim kupalištima.

Tim instruktora spasilaštva na vodi i prve pomoći, nastaviće i u narednim mjesecima sa organizacijom provjera sposobnosti spasilaca na vodi u cilju produžetka njihovih godišnjih licenci, ali će u maju i junu organizovati i kurseve za kandidate koji žele postati spasioci na vodi.

Obavještavamo spasioce na vodi da će Crveni krst Crne Gore realizovati preostale provjere sposobnosti spasilaca u sljedećim terminima: 17. aprila, 8. i 29. maja, 5, 12, 26. juna i 3. jula.

Sadržaj praktičnog dijela ispita sa normama za ovjeru licenci je sljedeći: 1. Plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje, spasilačkim kraulom; 2. Plivanje 300m za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; 3. Transport davljenika 25m, koristeći tri 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; 4. Plivanje 400m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul); 5. Ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m; 6. Vađenje potonulog davljenika (3m dubina) 3 puta za 3 min.

Pored ovjera licenci, Crveni krst Crne Gore će organizovati i 4 kursa za zainteresovane kandidate koji žele da postanu spasioci na vodi i to u sljedećim terminima:

4-10. i 24-30. maja;

6-12. i 24-30. juna.

 Uslovi koje zainteresovani kandidati za obuku spasilaca na vodi moraju ispunjavati su sljedeći:

  1. Kandidat mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat); 2. Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje); 3. Prije početka kursa, kandidat mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje); 4. Kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita; 5. Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

 

Budite spasilac na vodi na uređenim kupalištima i ove sezone.

Prijavite se na vrijeme.