Претрага
Close this search box.
Djelovanje Crvenog krsta Crne Gore na saniranju posljedica vremenskih nepogoda

Crveni krst Crne Gore je od početka vremenskih nepogoda u Crnoj Gori bio uključen u aktivnosti saniranja njenih posljedica. Predstavnici Sekretarijata su članovi Operativnog štaba na nacionalnom nivou, dok su predstavnici lokalnih organizacija Crvenog krsta uključeni u krizne štabove svojih opština.

 

 

 

 

Vremenske_nepogode_1

 

Na potrebe ugroženih stanovnika se odgovara na osnovu zahtjeva koji dolaze sa terena. Aktivnosti koje se sprovode se najviše odnose na distribuciju hrane i higijene stanovnicima koji žive u udaljenijim i teško pristupačnim mjestima, koja su zbog snijega odsječena od opština.

 

Vremenske_nepogode_2

 

Predstavnici lokalnih organizacija Crvenog krsta i članovi lokalnih timova za djelovanje u nesrećama su bili uključeni i u akcije spašavanja građana koji su bili blokirani snijegom.

 

Vremenske_nepogode_3

 

Predstavnici lokalnih organizaciji Crvenog krsta svakodnevno dostavljaju izvještaje o stanju i potrebama na terenu, kako bi se na iste moglo planski i na vrijeme odgovoriti.

 

OOCK Kolašin je od početka akcije bio veoma operativan. Kako se nalaze u posjedu motornih sanki, bili su uključeni u spašavanje stanovništva, transport ljudi i članova specijalističkih ekipa od/do udaljenih mjesta, zatrpanim snijegom i dostavu hrane, higijene, lijekova.

 

OOCK Berane, Andrijevica, Pljevlja, Plav, Nikšić, Šavnik kontinuirano vrše distribuciju pomoći ugroženom stanovništvu. Pomoć se sastoji od hrane, higijene, obuće, odjeće, ćebadi. Problem predstvaljaju udaljena, nepristupačna područja, jer je otežan dolazak do građana koji u njima žive.

 

OOCK Mojkovac – Predstavnici ove lokalne organizacije su posjetili 18 putnika koji su bili evakuisani u lokalnom hotelu, nakon što su prethodno proveli oko 20 sati u kombiju koji je bio blokiran na putu zbog snijega. Evakuisani stanovnici su dobili hranu, tople napitke i odjeću. Crveni krst Mojkovca je nastavio sa pružanjem humanitarne pomoći i ostalim ugroženim građanima.

 

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Sektorom sa vanredne situacije, koji su za djelovanje na terenu koristili helikopter, uputio pomoć onim stanovnicima koji žive u udaljenim i, zbog snijega, odsječenim mjestima. Pomognuta je i višečlana porodica iz mjesta Manastir Morača, koja se nalazi u stanju socijalne potrebe i koja jeviše dana bila bez struje.