Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Djeca iz poplavljenih područja Srbije na oporavku u Sutomoru

U odmaralištu Crvenog krsta Crne Gore, Domu solidarnosti u Sutomoru, od 18. do 27. avgusta, boravi treća grupa djece iz gradova iz Srbije, poplavljenih 2014. godine.

Njih je danas, 26. avgusta, posjetila generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, koja je u razgovoru sa njima izjavila da joj je drago da je Crveni krst Crne Gore i ove godine bio njihov domaćin i mogao bar dijelom da doprinese oporavku od katastrofalnih poplava. Gospođa Dubak je izrazila nadu da će ova djeca i u budućem periodu biti gosti Doma solidarnosti, ali kao volonteri Crvenog krsta.

Generalna sekretarka u posjeti

 U nemogućnosti da ih posjeti i lično im se obrati, svoju poruku je mališanima poslala i generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović. U poruci se navodi da joj je žao što su i tako mladi već imali priliku da se suoče sa jednom prirodnom katastrofom. Podsjetila je da je ovo ljetovanje nastavak kontinuiteta podrške Crvenog krsta Srbije stanovništvu ugroženom poplavama, a djeca su uvijek bila i biće najbitnija ciljna grupa naše organizacije.

Crveni krst Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, drugu godinu zaredom organizuje oporavak djece iz poplavljenih područja Srbije. Ove godine je, u okviru tri smjene, u Sutomoru boravilo ukupno 261 dijete osnovnoškolskog uzrasta. Njihov boravak su učinili ljepšim nastavnici, ukupno njih 25, kao i 16 volontera Crvenog krsta, koji su im svakodnevno organizovali brojne aktivnosti. Tako su djeca imala priliku da nauče više o Crvenom krstu, prvoj pomoći… Uživali su i na brojnim muzičkim, likovnim i drugim radionicama. Večeri su bile rezervisane za različita tematska druženja. Djeca su imala priliku i da nauče da plivaju, kao i da se okušaju u više sportova.

Ove godine je Crveni krst Crne Gore bio domaćin djeci iz Lazarevca, Trstenika, Obrenovca, Sremske Mitrovice, Valjeva, Rume, Šida, Pećinca, Ljiga, Lajkovca, Paraćina i Smederevske Palanke. Svima je ovo bilo nezaboravno ljetovanje i zahvalili su predstavnicima Doma solidarnosti na gostoprimstvu.