Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Distribucija higijenskih paketa domaćinstvima pogođenim poplavama

Crveni krst Crne Gore ovih sprovodi distribuciju higijenskih paketa za sva domaćinstva u Crnoj Gori, koja su pretrpjela posljedice poplava, a nalaze se na spiskovima kriznih štabova.

 

 

Pomoć će prvo dobiti stanovnici Zete, u petak – 8. jula o.g, dok će podjela higijenskih paketa biti nastavljena u ostalim crnogorskim opštinama od ponedeljka, 11. jula o.g.

 

Sredstva za ovu akciju su obezbijeđena od uplata na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore, koja su u prethodnom periodu uplaćena sa namjenom saniranja posljedica poplava u Crnoj Gori.

 

Ukupno je na žiro račun uplaćeno 90 000 eura. Crveni krst Crne Gore je, uz konsultacije sa vladinom Komisijom za elementarne nepogode i donatorima, odlučio da ova sredstva budu iskorišćena za nabavku tehničkih uređaja domaćinstvima pogođenim poplavama. Na osnovu ovakvog opredjeljenja, opštinski krizni štabovi za saniranje posljedica poplava, u saradnji sa opštinskim organizacijama Crvenog krsta, izvršili su procjenu potreba i ugroženosti na terenu, uz primjenu kriterijuma socio – ekonomske ugroženosti, tako da se pomoć u aparatima za domaćinstva usmjerila ugroženim porodicama koje su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje. Na ovaj način je ukupno podijeljeno 105 frižidera, 181 šporet na drva i 171 električni šporet. Pomoć je dobilo 457 domaćinstava iz opština ugroženih poplavama i to: Plava, Andrijevice, Danilovgrada, Nikšića, Berana, Golubovaca, Bara, Tuzi, Ulcinja, Cetinja i Kolašina.

 

Akcijom distribucije higijenskih paketa za porodice pogođene poplavama, Crveni krst Crne Gore finalizuje aktivnost humanitarne podrške, obezbijeđene po osnovu namjenskih donacija za poplavljena područja u Crnoj Gori.