Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

DIFUZIJA – ŠIRENJE ZNANJA O CRVENOM KRSTU

Difuzija – širenje znanja o Crvenom krstu, njegovim principima i Međunarodnom humanitarnom pravu, kao međunarodna obaveza svake države, potpisnice Ženevskih konvencija, povjerena je organizaciji Crvenog krsta koja ima trajni zadatak da širi znanja o osnovama Međunarodnog humanitarnog prava i osnovnim principima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, sa krajnjim ciljem da se postigne što veća zaštita žrtava rata i drugih ugroženih ljudi. Takođe, obaveznost zastupanja i promocije humanitarnih vrijednosti i pravila Međunarodnog prava utvrđena je Statutom i drugim dokumentima Pokreta.

Aktivnosti

Difuzija je osnov Crvenog krsta, pa su tako i njene aktivnosti jedan od prioriteta za upoznavanje same organizacije. Ona se ostvaruje kroz prezentacije i edukativne seminare na kojima se govori o istorijatu, znaku, principima, strukturi i djelatnostima organizacije. Znanje o Crvenom krstu se prenosi na opštu populaciju, a kroz to na određene ciljne grupe: školsku populaciju, nastavnike, studente, medicinsko osoblje, vojnike, državne strukture, donosioce odluka i druge. Saradnja u oblasti difuzije je ostvarena sa školama, fakultetima, resornim ministarstvima, ostalim relevantnim organizacijama i institucijama, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i ostalim nacionalnim društvima.

Pridruži nam se i ti i:

  • Stekni osnovna znanja o Crvenom krstu, njegovim principima i osnovnim djelatnostima
  • Nauči kako ta znanja da prenosiš drugima, jer ćeš tako širiti humane vrijednosti i činiti ovo društvo kvalitetnijim i humanijim.