Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Demanti Crvenog krsta Crne Gore

Crveni krst Crne Gore demantuje informacije objavljene u tekstu autora dr Dragana Veselinova pod naslovom „Mogli smo više“ objavljenog 3.01.2023. na stranama 8. i 9. u „Pobjedi“ koje se odnose na neobjavljivanje informacija o pomoći upućenoj žrtavama rata u Ukrajini i izbjeglicama iz Ukrajine u Crnoj Gori.

Naime, u objavljenom tekstu je napisano: “Crveni krst Crne Gore ne objavljuje na svom glasilu koliku je pomoć uputio žrtvama rata u Ukrajini i izbjeglicama iz ove zemlje u Crnoj Gori” što je netačna informacija.

Crveni krst Crne Gore od početka oružanog sukoba u Ukrajini redovno obavještava javnost o pomoći upućenoj žrtvama rata u Ukrajini i izbjeglicama koje su utočište pronašle u Crnoj Gori, vidovima pružanja podrške, te svjedočanstvima lica koja su spas pronašla u Crnoj Gori, prvenstveno putem informacija objavljenih na sajtu Crvenog krsta Crne Gore (www.ckcg.me) u okviru odjeljka „Novosti“ počev od 26.02.2022. kada je Crveni krst Crne Gore prvi put u objavi izrazio zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini. Iste informacije se objavljuju i na zvaničnim društvenim mrežama Crvenog krsta Crne Gore.

Takođe, informacije o načinima pomoći i prikupljenoj pomoći su od početka sukoba i dolaska prvih izbjeglica koje su zatražile pomoć Crvenog krsta u Crnoj Gori dijeljene sa javnošću i putem štampanih medija, televizija i radija koji sadržaj plasiraju u Crnoj Gori.

Povodom napisanog: “Novi ukrajinski ambasador u Crnoj Gori Oleh Herasimenko je 6. oktobra 2022. godine posetio crnogorski Crveni krst i obavestio se o tome šta ovaj čini za izbegle Ukrajince u Crnoj Gori. Mi gotovo ništa o tome ne znamo, kao što ne znamo ni da li Crnogorci upućuju pomoć i narodu u Kijevu” – Crveni krst Crne Gore je informaciju o sastanku i najvažnijim temama o kojima je bilo riječi istog dana objavio na sajtu i zvaničnim društvenim mrežama, dok se i informacije o direktno upućenoj pomoći narodu u Ukrajini u čijem prikupljenju i distribuciji je učestvovao Crveni krst Crne Gore mogu naći na sajtu (objave 4.4.2022. i 3.6.2022.).

Crveni krst Crne Gore je organizacija civilnog društva koja u Crnoj Gori djeluje 147 godina, a svoju misiju – olakšanja patnje onima koji se nalaze u stanju patnje i pomoći onima kojima je pomoć potrebna – temelji na poštovanju sedam osnovnih principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca: humanosti, nepristrasnosti, neutralnosti, nezavisnosti, dobrovoljnosti, jedinstvu i univerzalnosti, kao i na Ženevskim konvencijama iz 1949. i Dopunskim protokolima iz 1977.

Krajnji cilj Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, samim tim i Crvenog krsta Crne Gore kao nacionalnog društva i jedne od komponenti Pokreta, je postizanje što većeg stepena zaštite žrtava rata i drugih ugroženih lica ne stajući ni na čiju stranu u neprijateljstvima i sporovima, ne vršeći diskriminaciju na bazi nacionalne i rasne pripadnosti, vjerskih uvjerenja, društvene klase ili političkog uvjerenja, rukovodeći se isključivo potrebama pojedinaca i dajući prioritet najhitnijim slučajevima.