Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Delegacija Vojske Crne Gore posjetila Crveni krst Crne Gore

Danas je u posjeti Crvenom krstu Crne Gore boravila delegacija Vojske Crne Gore u sastavu: Admiral Dragan Samardžić, pukovnik Zoran Lazarević i majori Pantović i Obradović. Cilj posjete je bio zahvalnost Crvenom krstu na do sada uloženim naporima na saniranju posljedica vremenskih nepogoda u Crnoj Gori, i dogovor o daljem zajedničkom djelovanju.

 

 

Delegaciju Vojske Crne Gore su , ispred Crvenog krsta, primili predsjednik – Vojislav Mijušković, potpredsjednik – Slobodan Kalezić i generalni sekretar – Jelena Dubak, sa saradnicima.

 

posjeta_vojska_1

 

Admiral Samardžić je naglasio značaj koji je Crveni krst imao tokom djelovanja na saniranju vremenskih nepogoda u Crnoj Gori i istakao da je to organizacija na koju građani i država Crna Gora mogu da računaju. On je iskazao podršku Vojske Crne Gore djelovanju organizacije Crvenog krsta, kako u vanrednim, tako i u redovnim uslovima.

 

Gospodin Mijušković je rekao da za organizaciju Crvenog krsta posjeta od strane Vojske predstavlja čast i da su ova dva subjekta bliski saradnici, kao i da postoji više dobrih razloga da se ta saradnja i ubuduće unaprijedi.

 

Na sastanku je zajednički zaključeno da je današnji susret početni korak budućem uspješnijem zajedničkom djelovaju i da su Vojska i Crveni krst dio državnog sistema za djelovanje u vanrednim situacijama, čijem efikasnijem funkcionisanju treba doprinijeti. I ove vremenske nepogode su bile dobro iskustvo da se nauče važne lekcije i da se nastavi rad na kreiranju standardnih operativnih procedura, koje svim subjektima treba da daju okvir za obavljanje zadataka. Uspostavljanje dobre saradnje između Crvenog krsta i Vojske je posebno značajno na lokalnom nivou, gdje se nalaze direktni korisnici kojima se pruža pomoć, jer se oba subjekta nalaze u službi građana. Posebno je bitan segment djelovanja na pripremi za nesreće, preventivi i ranom upozorenju.

 

posjeta_vojska_2 posjeta_vojska_3

 

U narednim danima će biti realizovana zajednička akcija Vojske i Crvenog krsta na podjeli pomoći ugroženom stanovništvu, u saradnji sa američkom helikoptereskom jedinicom, dok će ova dva subjekta biti nezaobilazni partneri u brojnim drugim odgovorima na vanredne situacije, ali i u vježbama i pripremama, koje će se organizovati u redovnim uslovima.