Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Delegacija Crvenog krsta Crne Gore učestvuje na sastanku lidera Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u Sidneju

Delegati Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se okupljaju u periodu od 11-18. novembra u Sidneju, Australija, kako bi uzeli učešće u statutarnim sastancima koji se održavaju svake dvije godine. Ovog puta domaćin sastanaka je Australijski Crveni krst.


Tokom sastanaka, skoro 1000 delagata iz skoro svake zemlje na svijetu, zajedno sa predstavnicima Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca (MFCK) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) razgovaraće o humanitarnim izazovima današnjice i donijeti odluke o prioritetima i budućim usmjerenjima Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca  – najveće svjetske humanitarne mreže.

Kako bi se obilježili početak sastanaka, oko 800 volontera Australijskog Crvenog krsta se okupilo na stepenicama Opere u Sidneju i formirali znake Crvenog krsta i polumjeseca – oličenje principa humanosti i dobrovoljnosti.

U periodu od 12-15. novembra, na 19. zasijedanju Generalne skupštine Međunarodne federacije, posebno će se razmotriti pitanje razvojnih ciljeva poslije 2015. kao i doprinos MFCK ispunjavanju milenijumskih razvojnih ciljeva. Tokom radionica, učesnici će se fokusirati na brojna pitanja, kao što su implementiranje koncepta otpornosti u suočavanju sa ranjivostima izazvanim klimatskim promjenama, urbanizacijom i migracijom.

Tokom Generalne skupštine, delegati će izabrati novog predsjednika, potpredsjednike i predstavnike nacionalnih društva za članstvo u  Upravnom odboru Međunarodne federacije. Nakon Generalne skupštine, uslijediće Savjet delegata od 17-18. novembra, gdje će MFCK, MKCK i nacionalna društva usvojiti nove politike i strategije o ključnim humanitarnim pitanjima.

Delegacija Crvenog krsta Crne Gore aktivno učestvuje na ovogodišnjim statutarnim sastancima i daje svoj doprinos važnim humanitarnim pitanjima tretiranim na radionicama.