Претрага
Close this search box.
Delegacija Crvenog krsta Crne Gore na Akademiji i Bakljadi u Solferinu

U Solferinu je, 23. i 24. juna, održan sastanak pod nazivom „Duh Solferina“, koji je organizovao Italijanski Crveni krst. 

U okviru sastanka je održana i Bakljada, u sjećanje na bitku kod Solferina i začetak velike vizije Anri Dinana o formiranju današnjeg Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Ovim događajima je prisustvovala i delegacija Crvenog krsta Crne Gore, koju su činile Gordana Mijović, predsjednica i Jelena Dubak, generalna sekretarka.

Solferino greeting  group photo

Cilj sastanka, na kojem su učestvovale delegacije više od 40 nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, je bio da se zajednički analiziraju principi i vrijednosti Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, koji se ne posmatraju na isti način unutar i izvan Pokreta. Tako su glavne teme radionica bile: menadžment volontera, jačanje i održivost nacionalnih društava, razvoj liderstva na svim nivoima.

Učesnici sastanka imali su priliku posjetiti i Muzej Crvenog krsta u mjestu Castiglione delle Stiviere i da čuju nešto više o nastanku Crvenog krsta nakon istorijske bitke kod Solferina.

Delegacije nacionalnih društava prisustvovale su u 24. juna uveče Bakljadi, zajedno s nekoliko hiljada volontera i zaposlenih iz nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca iz cijeloga svijeta.