Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Delegacija Crvenog krsta Crne Gore na 12. Mediteranskoj konferenciji nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca

Delegacija Crvenog krsta Crne Gore učestvuje na 12. Mediteranskoj konferenciji nacionalnih društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca koja se održava u San Marinu u periodu od 25-28. maja 2015. godine.

Konferenciju zajedno organizuju Crveni krst San Marina i Kancelarija za saradnju nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na Mediteranu. Na konferenciji učestvuju predstavnici svih 26 nacionalnih društava članica.

Konferenciji prisutvuje i Tadarteru Konoe, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i Kristina Berli, potpredsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Osnovne teme koje se razmatraju posvećene su savremenim humanitarnim izazovima, kao što su migracije, osnovni principi Međunarodnog pokreta i humanitarna diplomatija, socijalne posljedice ekonomske krize i socijalna inkluzija i promocija nenasilja i mira.

Mediteranska 2015 1

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, bila je panelista u okviru radionice posvećene socijalnim posljedicama ekonomske krize, gdje je predstavila aktivnosti i iskustva nacionalnog društva u ovoj oblasti. 

Posebna pažnja tokom Konferencije posvećena je položaju i ulozi mladih u aktivnostima Pokreta. Tako su mladi predstavnici nacionalnih društava, koji su prije Mediteranske konferencije prisustvovali sastanku mladih iz regiona Mediterana, predstavili svoje ideje i uputili jasne poruke i spremnost da aktivno učestvuju u smnajivanju ljudske patnje, istovremeno podstičući lidere nacionalnih društava da što više uključe mlade u procese donošenja odluka i kreiranje politika unutar samog Pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca. 

Konferencija će se završiti usvajanjem finalnog dokumenta u kojem će se sva nacionlna društva obavezati da aktivno učestvuju u sprovođenju zaključaka usvojenih tokom trodnevne konferencije.

Mediteranska2015

Konferenciji u San Marinu prisustvuju predsjednica CKCG Gordana Mijović, Generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak, saradnica za međunarodnu saradnju Nataša Uskoković i koordinator mladih Jelena Šofranac.