Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Danilovgradski crvnokrstaši neumorni i u Nedjelji Crvenog krsta

Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad, kao i sve godine aktivno obelježava Nedjelju Crvenog krsta sa nizom manifestacija. Ovogodišnje obelježavanje povezano je sa kampanjom koja se sprovodi u okviru projekta „Unaprjedjenje volonterizma u Crvenom krstu”, čiji je slogan „Budi zvijezda na svoj način. Pomagati je uvijek u modi. Pronađi volontera u sebi.”

Aktivnosti koje su planirane u ovoj nedjeli, a i do kraja mjeseca ogledaju se u sljedećem:

  • Gostovanje volontera  na lokalnom radiju, sa osvrtom na aktivnosti koje su urađene i one koje će u narednom periodu uraditi,
  • Obilazak samačkih domaćinstava u okviri „Programa briga o starim osobama“ i pomoć na ternu,
  • Dijeljenje propagandnog materijala vezanog za Nedjelju Crvenog krsta,
  • Kviz “Što znaš o Crvenom krstu i volonterizmu – učenici osnovnih škola,
  • Supozicija prve pomoći i predstavljanje  reprezentacije Crvenog krsta u pružanju prve pomoći, koja će predstavljati Državu, Crveni krst Crne Gore i Danilovgrad,
  • Crtanje na asfaltu na temu “Pronađi volontera u sebi – učenici 8. i 9. razreda osnovnih škola,
  • Sportski dan, u saradnji sa Gimnazijom “Petar I Petrović Njegoš”,
  • Muzičke karaoke za osnovce.

U toku je edukacija iz oblasti Prve pomoći, gdje aktivisti – volonteri Crvenog krsta svakodnevno obučavaju djecu i omladinu iz osnovnih škola u Danilovgradu, Slapu i Spužu, kao i Gimnaziji u Danilovgradu. Ovaj vid obuke pohađa preko 200 polaznika i samim tim se stvara volonterska baza za rad ove Organizacije.

Stečeno znanje polaznici obuke pokazaće na XXXVIII Opštinskom takmičenju koje će se održati 22. maja.

 

U toku su pripreme ekipe prve pomoći Crvenog krsta Danilovgrad, koja će predstavljati, kao prošlogodišnji pobjednik sa Državnog takmičenja, Crveni krst Crne Gore, državu Crnu Goru i Danilovgrad na Evropskom takmičenju iz ove oblasti, a koje će se održati u Irskoj početkom jula ove godine.

 

Ova organizacija, u saradnji sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi, Domom zdravlja Dimitrije Dika Martenić, Zavodom za transfuziju, javnim institucijama i građanima Danilovgrada organizuje 18. maja veliku akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u Domu zdravlja u Danilovgrada, gdje će, osim gradjana – humanista Danilovgrada, biti pozvani i prijetelje iz skoro svih klubova iz Crne Gore.