Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Danilovgrađani spremni za Evropsko takmičenje u prvoj pomoći

Ekipa Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad predstavljaće Crveni krst Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, koje će biti održano od 5 – 8. jula 2012. godine u Dundalku, Irska.

 

Danilovgrađani su ovo pravo stekli osvajanjem prvog mjesta, u kategoriji omladine, na prošlogodišnjem Državnom takmičenju u pružanju prve pomoći. Kako bi se što bolje pripremili za evropsko takmičenje, formiran je stručni tim koji je u proteklih par mjeseci radio sa ekipom. Njega čine : dr Olga Baković, dr Bilja Ivanović, dr Miroslav Stanišljević, Vesna Vuković i Igor Jokanović. Danilovgradske takmičare su pripremali i instruktori prve pomoći iz Starog grada – Beograd, Ranko Demirović i Nevena Živić, koji su bili evropski prvaci i koji imaju iskustva na velikim međunarodnim takmičenjima u prvoj pomoći. U pripreme za evropsko takmičenje je bio uključen i tim markiranata i šminkera, koji se potrudio da ekipi što realnije simulira različite povrede i stanja.


Danilovgradjani EP 2012 2 Danilovgradjani EP 2012 3


Ekipa Crvenog krsta Crne Gore je trenirala u Danilovgradu, Podgorici i Sutomoru, kako bi vježbali na različitim poligonima, i što bolje se pripremila za takmičenje koje ih očekuje. Posjetili su i Takmičenje glavnih gradova Jugo-istočne Evrope u pružanju prve pomoći, koje je održano 30. juna, u Sarajevu, gdje su boravili kao posmatrači. Odlazak u Sarajevo je bio koristan, kako bi se na još jedan način stekao uvid u organizaciju međunarodnih takmičenja.


Danilovgradjani EP 2012 1 Danilovgradjani EP 2012 3


Cilj crnogorske ekipe na ovogodišnjem Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći je da se, u konkurenciji 24 ekipe, kvalitetno predstavi, dobije vrijedno iskustvo, upozna se sa doktrinama koje se primjenjuju u pružanju prve pomoći širom Evrope i da, naravno, ostvare što bolji rezultat.


Delegaciju Crvenog krsta Crne Gore čine: Dr Besim Kadić, Dr Miroslav Stanišljević , Ranko Saveljić, Igor Jokanović i Ivan Kadović. U sastavu takmičarske ekipe su: Ivana Grgurović – kapiten ekipe, Luka Stojović, Nikola Božović, Milena Todorović, Tamara Raspopović i Milan Drašković.