Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dani Crvenog krsta Crne Gore 2022.

Crveni krst Crne Gore je tradicionalno obilježio Dane Crvenog krsta u periodu od 29. novembra do 6. decembra, a ove godine i 147 godina postojanja.

Prvo društvo Crvenog krsta na Balkanu od osnivanja do danas ispit humanosti polagalo je u mnogim za društvo teškim situacijama, a tokom Dana Crvenog krsta predstavilo je svoje djelatnosti u okviru aktivnosti koje su ovim povodom pripremile opštinske organizacije i Crveni krst Crne Gore.

Crveni krst Crne Gore obilježio je Dane Crvenog krsta organizovanjem obuke u pružanju prve pomoći za predstavnike medija, likovnom radionicom za osobe sa invaliditetom na temu humanosti koju je vodio slikar Milutin Obradović, obilježavajući Svjetski dan borbe protiv side, panel diskusijom na temu „Međunarodno humanitarno pravo u trećem milenijumu – od principa do primjene“, te obilježavanjem Međunarodnog dana volontera.

U okviru obilježavanja 147 godina postojanja Crvenog krsta Crne Gore  otvorena je Spomen sala Crvenog krsta Prijestonice Cetinje u kojoj će se nalaziti stalna postavka izložbe „Crveni krst 1875 – 1945“, Opštinska organizacija Crvenog krsta Budve je priredila koncert akademskog hora „Antivari muzika“ iz Bara, u opštinskim organizacijama Crvenog krsta širom zemlje organizovana su predavanja na temu istorijata i principa Crvenog krsta i promocije aktivnosti organizacije, likovni i litetrarni konkursi za učenike na temu humanosti, predavanja o značaju prve pomoći i dobrovoljnog davalaštva krvi. Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić organizovala je Dane otvorenih vrata za starija lica, pa su tako u „City Fitness“ teretani svi stariji od 60 godina tokom Dana Crvenog krsta bili u prilici da besplatno vježbaju.

Akcije solidarnosti u cilju prikupljanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu organizovane su u Podgorici, Tuzima, Zeti, Danilovgradu, Plavu i Baru , a u Herceg Novom će ova akcija će biti sprovedena u subotu, 10. decembra.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi realizovane su u Crvenom krstu Crne Gore i u opštinskim organizacijama Crvenog krsta Bar, Nikšić, Danilovgrad  i Ulcinj.

Kada je riječ o aktivnostima koje su obilježile ovu godinu u Crvenom krstu Crne Gore u 14 opština su realizovane aktivnosti  u okviru programa „Pomoć u kući“ za 875 osoba, dva centra za njegu u zajednici u Baru i Bijelom Polju za starije i neformalne njegovatelje su nastavili sa radom i u ovoj godini pružajući podršku za preko 250 osoba. Pet klubova za starije djeluje u našoj zemlji, a 80 volontera obilazi blizu 350 starijih u 8 opština. U toku ove godine 186 polaznika/ca uspješno je završilo obuku za pružanje pomoći u kući, 1974 osobe su završile obuku u pružanju prve pomoći i ovjerile sertifikate, kroz 14 ovjera licenci i 4 kursa za spasioce na vodi licencirano je 620 spasilaca. Od januara do oktobra je podijeljeno 112 invalidskih kolica.

U okviru oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi kontinuirano se radilo na podizanju svijesti o njegovoj važnosti kako na nacionalnom, tako i na opštinskim nivoima kroz edukativne radionice i akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni krst Crne Gore svakodnevno radi i na rješavanju slučajeva nestalih lica, a tokom ove godine je otvoreno 11 zahtjeva za traženje i omogućeno je oko 350 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza.  

Od kraja februara kada je oružani sukob eskalirao i izbjeglice iz Ukrajine počele da pristižu u Crnu Goru, psihosocijalna podrška je pružena za 2198 osoba, kontinuirano se sprovode radionice učenja našeg jezika i radionice za mentalno zdravlje, a uspostavljen je i call centar.  Psihosocijalna, psihološka i podrška pri medicinskim asistencijama pruža se i tražiocima azila i licima koja su dobila određeni vid međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

Zajedno na putu humanosti!