Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Danas se završava Međunarodna konferencija »Forum Jugoistočne Evrope o adaptaciji na klimatske promjene«

Danas se u Sutomoru završava Konferencije na temu: Uspostavljanje Foruma Jugoistočne Evrope o adaptaciji na klimatske promjene i Trening Foruma iz Acquis Communitaire relevantnog za oblast klimatskih promjena i inicijative u Jugoistočnoj Evropi u oblasti adaptacija na klimatske promjene, čiji je domaćin bio Crveni krst Crne Gore 12 i 13. juna 2012. godine u Domu solidarnosti. Konferencija je organizovana u sklopu projekta „Forum JI Evrope o adaptaciji na klimatske promjene“, finansiranog od  strane Evropske Unije i Austrijskog Crvenog krsta.

 
Tokom prvog radnog dana, Forum je svečano ustanovljen i definisan je način njegovog budućeg funkcionisanja. Razmatrani su i nalazi studija o ugroženosti od klimatskih promjena, realizovanih u okviru pomenutog projekta u zemljama koje učestvuju u implementaciji projekta: Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Učesnici su imali priliku i da u okviru grupnog rada analiziraju preporuke koji se tiču četiri teme koje su prepoznate kao prioritetne u regionu, i to: voda, energija, zdravlje i smanjenje rizika od nesreće, kao i biodiverzitete. Predložene su i aktivnosti koje u budućem periodu mogu biti regionalno sprovedene u ovim oblastima.


Zavrsena MK KP 2012 1 Zavrsena MK KP 2012 2

 

Drugog radnog dana Konferencije održan je treninga iz obasti Acquis Communitaire, kako bi se učesnici bliže upoznali sa relevantnim zakonodavstvom Evropske Unije u oblasti klimatskih promjena. Ovom prilikom su predstavljene postojeće relevantne inicijative u Jugoistočnoj Evropi, posvećene pitanjima adaptacije na izazove klimatskih promjena. U radu konferencije su učestvovali predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija, nacionalnih institucija i civilnog sektora iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije i Crne Gore.

 

Konferenciju je zvanično otvorila Generalni sekretar Crvenog krsta Crne Gore, gospođa Jelena Dubak, a učesnicima se u uvodnom dijelu obratio i pomoćnik ministara održivog razvoja i turizma, gospodin Andro Drecun. Gospođa Dubak je izrazila nadu da će projekat u okviru kojeg je Konferencija organizovana imati konkretne rezultate nakon svog završetka. „Smatramo da je dosta učinjeno, ali ima još aktivnosti koje treba da budu sprovedene. Očekujemo da će zaključci sa Konferencije koristiti, ne samo njenim učesnicima, već i cjelokupnoj javnosti“, istakla je generalna sekretarka Crvenog krsta. Ona je naglasila i da organizacija Crvenog krsta ima značajnu ulogu u ovoj oblasti, zbog brige o ugroženim grupama, koje trpe posljedice klimatskih promjena.


Zavrsena MK KP 2012 3 Zavrsena MK KP 2012 4

 

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma je zaključio da studije koje su prezentovane na Konferenciji upozoravaju i upućuju na urgentnu akciju. „Prilagođavanje na izmijenjene klimatske uslove je neophodnost i predstavlja odgovorno ponašanje na ono što se već danas dešava, ali i u odnosu na buduće generacije. U tom smislu, neophodna je akcija svih – i državnih institucija i lokalne administracije, ali jednako je važna akcija i predstavnika privatnog sektora, civilnog sektora i samih građana“ – naveo je gospodin Drecun.

 

Učesnici Konferencije su se obavezali da ulože napore kako bi zaključci i preporuke sa Konferencije bili implementirani u zemljama učesnicama projekta.