Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Danas je Međunarodni dan volontera- potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade u posjeti volonterima Crvenog krsta

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera, dan svih onih koji su tokom protekle godine ili tokom svog života, dali nemjerljiv doprinos svojim zajednicama i društvu. Danas je dan kada želimo pokazati posebnu zahvalnost svim volonterima jer bez njihove pomoći, ličnog angažovanja i doprinosa mi ne bismo mogli biti svuda za svakoga. Oni su naša i nada našeg društva.

Kao organizacija čiju srž čine volonteri i čije djelovanje počiva na njihovoj velikoj angažovanosti, Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, organizovao druženje volontera Crvenog krsta iz različitih opština, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorica sa potpredsjednikom Vlade za demografiju i mlade gdinom Šćekićem i generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, gđom Dubak.

U ime Crvenog krsta Crne Gore koji ovih dana obilježava 148 godina postojanja i djelovanja, zahvalnost za sve prošle i buduće akcije, uputila je generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak:

„Vaša misija je pomoći onima kojima je pomoć neophodna: starijima, osobama sa invaliditetom, lokalnom stanovništvu u stanju socijalne potrebe, migrantima, izbjeglicama, tražiocima azila, Romima, Egipćanima, samohranim roditeljima…i ne samo to, Vi ste tu da djelujete u vanrednim situacijama, tokom pandemija, prirodnih i drugih nepogoda, da pružite prvu pomoć ili spasite nečiji život dobrovoljno dajući krv, da prikupljate, pakujete i dijelite pomoć ili jednostavno porazgovarate sa korisnikom. I kao što i sami kažete, Vi to radite od srca, bez nadoknade i ne očekujući ništa za uzvrat. Dragi naši volonteri, želimo da znate da ste upravo Vi srž naše organizacije, a da u Crvenom krstu uvijek možete naći drugi dom. Stoga, srećan Vam Međunarodni dan volontera i nadamo se da, pozitivno mijenjajući svoje okruženje, zajednički doprinosimo boljem i zdravijem društvu.“

Potpredsjednik Vlade gdin Šćekić se tim povodom obratio volonterima Crvenog krsta:

„Dragi volonteri, Vi ste su izuzetni ljudi koji svoje vrijeme i energiju posvećujete onima kojima je pomoć neophodna. Vaša dobrovoljnost, pomaganje i posvećivanje, solidarnost i uzajamnost, kao i osjećaj odgovornosti za svoju zajednicu smatram za poseban i najveći  izraz ljudske humanosti. Volontiranje je zaista važno za djecu i mlade. Kroz volontiranje, oni mogu otkriti svoje talente i razvijati svoje potencijale. Takođe, volontiranje promoviše zdrav način života i uči djecu važnim životnim vještinama, podstiče ih da budu aktivni u društvu i da sudjeluju u stvaranju boljih odnosa u zajednici, a prije svega postanu dobri i odgovorni ljudi. Posebnu zahvalnost i divljenje želim iskazati velikom broju volontera koji su tokom pandemije Kovid-19 pokazali veliku požrtvovanost, hrabrost i odricanje. Sve ovo je pokazatelj, ali i inspiracija za odgovorno društveno ponašanje. Danas, na ovom mjestu, potvrdio sam svoju tvrdnju da Crna Gora ima, prije svega, mlade humane i odgovorne ljude, koji izrastaju u osobe sa velikum ljudskim vrlinama. Znam da je veliki trud i rad iza vas, veliki broj uspješnih akcija, kao u drugih aktivnosti koje doprinose razvoju volonterizma. Dragi mladi volonteri, želim da vam čestitam ovaj veliki dan, sa ličnom željom učešća u nekoj budućoj akciji.“

Ove godine Međunarodni dan volontera se obilježava pod sloganom #Nada. Volonteri Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojih ima oko 17 miliona, simbolizuju nadu da će upravo njihovim djelovanjem svijet biti bolje mjesto za život.