Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Danas je 8. maj- Svjetski Dan Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Danas počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Na ovaj dan proslavljamo snagu naše globalne mreže i doprinos naših 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu #nezaustavljivi. 

Tokom prethodne godine, jedna od dvanaest osoba širom svijeta primila je neku vrstu pomoći od strane Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca. Ovo je bila nevjerovatna i neuporediva godina za sve nas. Odlučnost naših volontera i zaposlenih da obezbijede zajednicama dovoljno znanja i sredstava kako bi se adekvatno zaštitili je neprocjenjiva.  

Ovo je pravi trenutak da budemo ponosni na činjenicu da smo dio Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca- jer mi smo #nezaustavljivi, a Vi nam možete pomoći da zajednički obilježimo najvažniji datum u godini- 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta. Veoma smo ponosni što nas u tome podržava 14 miliona volontera širom svijeta, jer i oni su #nezaustavljivi. 

U godini za nama, sa čijim se posljedicama još uvijek suočavamo i svakodnevno borimo, Crveni krst Crne Gore je uz snagu #nezaustavljivih volontera podijelio 91.663 paketa humanitarnog karaktera, izvršio 5.996 nabavki licima u samoizolaciji, podijelio 1.222 toplih obroka ugroženim porodicama i pružio psiho-socijalnu podršku za 6.270 lica. Na zadacima saniranja posljedica pandemije, ukupno je bilo angažovano 450 volontera širom zemlje i 100 zaposlenih. 

„Dan Crvenog krsta- 8.maj, posvećen je zaposlenima i volonterima Crvenog krsta koji već godinu dana djeluju na prevenciji i suzbijanju posljedica pojave Covid-19 virusa. Pandemija je unijela strah i poremetila redovne tokove života širom naše zemlje; promijenila je živote svih ranivih kategorija društva, ali, jedna se činjenica nije promijenila, a to je podrška volontera Crvenog krsta. Oni svakodnevno pomažu svima kojima je potrebno kroz različite vrste pomoći i podrške i njihova je predanost nezaustavljiva“, saopštila je Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane mnogobrojne aktivnosti, kako bi se građanima približila naša humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje. 

U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu u 10 opština- prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina. Za štićenike centra za rehabilitaciju na Kakarickoj Gori, 8. maja će biti organizovano predavanje i simulacija na temu prve pomoći. Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi biće organizovana 11. maja, kao i akcija davanja krvi #nezaustavljivih volontera Crvenog krsta Crne Gore. U Crvenom krstu Crne Gore, 12. maja biće organizovan dan otvorenih vrata za sve nove volontere koji se žele bolje upoznati sa programima i djelatnostima koje Crveni krst sprovodi, dok će 13. maja u trening centru Crvenog krsta Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovana obuka za spasioce na vodi i prva pomoć. 

Tokom Nedjelje Crvenog krsta – širom Crne Gore će biti organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu, akcije dobrovoljnog davanja krvi, posjete i druženja sa korisnicima naših programa – starijima, Romima i Egipćanima, migrantima, beskućnicima, osobama sa invaliditetom… Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

Neki od naših najvažnijih programa su: prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE (Romi, Egipćani) populaciji, prevencija trgovine ljudima, humanitarna i psiho-socijalna podrška ranjivim kategorijama stanovnika (socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, migranti, beskućnici), spasilaštvo na vodi i uređenim ski-stazama i drugi.

#tuttifratelli 

#unstoppable

#RedCrossDay

#RedCrossWeek