Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dan žena obilježen sa pripadnicima romske populacije

Crveni krst Crne Gore je organizovao niz aktivnosti za žene i djecu romske populacije, u cilju obilježavanja predstojećeg Dana žena, 8. marta.

Tako je nježnijim pripadnicama romske populacije sa područja Kampova Konik u četvrtak, 5. marta, organizovan jednodnevni izlet i posjeta Prijestonici Cetinje. Ovom prilikom oko 25 žena, redovnih polaznica radionica Porodičnog centra  posjetile su Njegošev muzej Biljardu, Dvorac kralja Nikole, Istorijski muzej, Umjetnički muzej i Reljefnu kartu Crne Gore. Polaznice Porodičnog centra su same došle na ideju da posjete najvažniji kulturno-istorijski spomenik Prijestonicu i detaljnije se upoznaju sa kulturom zemlje u kojoj žive. Osim toga, njih su sve vrijeme pratiti volonteri Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, koji su ih sproveli kroz grad i potrudili se da ponesu najljepše utiske sa osmomartovskog izleta. Mladi Prijestonice Cetinje su ih, takođe, nešto kasnije ugostili u svojim prostorijama i predstavili im svoje polje djelovanja u njihovom gradu. Serveta Hasani i Mevljude Gaši su podijelile iste utiske sa izleta: „Drago nam je što smo mogle da čujemo više o istoriji Crne Gore. Ovo je prvi put i da posjećujemo muzej i hvala Crvenom krstu koji nam je to omogućio.“ Ova aktivnost se realizuje kroz projekat „Pomoć integraciji i dobrovoljnom povratku raseljenih lica sa područja Kampa Konik, faza 2“, za koji je sredstva obezbijedila Evropska komisija, a ovo je samo nastavak redovnih aktivnosti Porodičnog centra, u okviru kojih  žene osim izleta, imaju priliku da nauče više o ručnoj radinosti, zdravlju, planiranju porodice, nasilju, zloupotrebi opojnih sredstava, alkohola itd.

Pored navedenih aktivnosti za žene romske populacije, tim Crvenog krsta Crne Gore koji je zadužen za edukaciju djece predškolskog uzrasta, organizovao je danas, 6. marta, izložbu dječijih radova, u tržnom centru Mall of Montenegro. Nekoliko predškolaca, vaspitači, asistenti i volonteri Crvenog krsta, organizovali su izložbu dječijih radova, čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu poklona njihovim majkama, povodom Dana žena. Posjetioci Mall-a su imali priliku da se podruže sa djecom i za sebe ili nekog drugog, odaberu ručno pravljen poklon, uz simboličnu donaciju. Sofija Krasnići i Beriša Mentor su uživali u današnjim aktivnostima, sa svojim drugarima. Tako su izjavili: „Danas nam je bilo prelijepo. Mnogi ljudi su došli da vide što mi radimo i pravimo. Sakupili smo i pare da kupimo poklone i obradujemo naše majke.“ Aktivnosti dječijih igraonica za djecu RE populacije predškolskog uzrasta, podržane su od strane Danskog i Italijanskog Crvenog krsta.