Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dan Roma obilježen brojnim aktivnostima

Danas, 8. aprila, Crveni krst Crne Gore je organizovao proslavu Svjetskog dana Roma, u Kampu Konik. Tim povodom su djeca i omladina RE (Romi, Egipćani) populacije izveli kulturno-umjetnički program, tokom kojeg su predstavili svoju kulturu i tradiciju. U okviru programa proslave, prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, UNHCR-a i Crvenog krsta Crne Gore.

 Tako je Željko Šofranac, predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja i direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, čestitao Romima njihov praznik i podsjetio da se Država Crna Gora svim svojim sredstvima, uz pomoć međunarodnih organizacija, trudi da im obezbijedi život dostojan čovjeka.

Leon Đokaj, Generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštiru prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, je naglasio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posebnu pažnju poklanja romskoj populaciji u Crnoj Gori, ali i svim drugim manjinskim narodima u Crnoj Gori. Fokus njihovog djelovanja su romska djeca, a ključna oblast za pružanje podrške obrazovanje.

Dejan Obradović, predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori, je, uz čestitke praznika, pozvao sve na zajedništvo. On je saopštio da su Romi i dalje diskriminisani i da tome u 21. vijeku nema mjesta. Intenzivno se radi na integrisanju Roma, kroz pružanje podrške obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Dan Roma 2016 1

Predstavnik Crvenog krsta Crne Gore, Mensut Krpuljević, naveo je da su ovakvi datumi prilika da podsjetimo da učinjeno, ali i da se skrene pažnja na probleme koji su i dalje prisutni. Dugačak je spisak kojima ćemo se morati i dalje baviti, ali je izdvojio obrazovanje kao magični ključ i temelj na putu za bolji život.

Nakon centralne proslave u Kampu, Crveni krst Crne Gore je nastavio sa svojim aktivnostima afirmisanja romske populacije, kroz organizovanje izložbe fotografija iz dugogodišnjih aktivnosti Crvenog krsta sa RE populacijom, ali i ručno-rađenih predmeta žena iz Kampa Konik. Izložba je organizovana na platou Capital Plaza centra, koji je pružio podršku ustupanjem prostora i oko organizacionih aktivnosti.

Dan Roma 2016 2

U proteklim danima, Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa NVO Help, organizovao turnir u fudbalu za mlade pripadnike romske i neromske populacije, u cilju zbližavanja zajednica. Predstavnici Kampa Konik, mladi sa područja mjesne zajednice Konik, predstavnici FK Ribnica i FK MKM i volonteri Crvenog krsta, takmičili su se juče, 5. aprila, u tri kategorije, a na takmičenju su mladi Romi iz Kampa Konik odnijeli prvo mjesto.

Pored toga, školarci iz Kampova Konik su danas, 6. aprila, posjetili muzičku školu za talente „Andre Navara“, gdje su im učenici škole održali koncert dobrodošlice, dok im je uprava škole podijelila poklone povodom 8. aprila.