Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Dan dobrovoljnih davalaca krvi – „Dajte krv za one koje daruju život“

Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, će u subotu, 14. juna, obilježiti Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, pod sloganom „Dajte krv za one koje daruju život“.

Ove godine tema kampanje je posvećena ženama, majkama koje donose novi život na svijet, a koje usljed mogućih teških komplikacija na porođaju i gubitka velikih količina krvi, gube život.
Namjera je da se, udruženim radom volontera Crvenog krsta i stručnog osoblja Zavoda za transfuziju krvi, posebna pažnja posveti informisanju građana o potrebama za krvlju. Takođe, želja je da se motivišu građani da razmisle o humanom činu dobrovoljnog davanja krvi, kojim darujući dio sebe spasavaju mnoge živote i time postaju dio porodice dobrovoljnih davalaca krvi. Volonteri Crvenog krsta i osoblje Zavoda za transfuziju krvi će informisati građane o tome gdje, kada i kako mogu dati krv, odgovarati na njihova pitanja i dijeliti im promotivni materijal na štandovima u Delti i na Rimskom trgu u subotu, 14. juna, od 10 do 13 sati. U svim centrima za transfuziju krvi (Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Kotor, Nikšić, Pljevlja, Podgorica, Risan) će u subotu, od 8 do 12 sati, biti organizovane akcije davanja krvi za sve zainteresovane građane.

Tim povodom će, 14. juna, u 11 h, u tržnom centru Delta city, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, izjave za medije dati pomoćnik ministra zdravlja, prim. dr Mensud Grbović; generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak; direktorica Zavoda za transfuziju krvi, dr Gordana Rašović i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, Mina Brajović.