Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crvenom krstu Ukrajine izvršen finalni prenos sredstava

Crveni krst Crne Gore je izvršio finalni prenos preostalih sredstava u iznosu od 3 176, 06 eura Crvenom krstu Ukrajine.

Podsjećamo da je Crveni krst Crne Gore iznos od 92 137, 57 eura, prikupljen u periodu od 01. marta do 01. juna 2022. godine, uplatio Crvenom krstu Ukrajine početkom juna 2022. godine.

Iznos od 3 176, 06 eura prikupljen je u periodu nakon prvog prenosa i uglavnom se odnosi na sredstva naplaćena preko mobilnih operatera, jer je proces prikupljanja tih sredstava išao sporije.

Ukupan iznos koji je Crveni krst Crne Gore prikupio putem žiro računa i SMS-a i uplatio Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95 313, 63 eura.

Ovim prenosom se zatvara žiro račun i SMS za prikupljanje pomoći stanovnicima Ukrajine, a naše aktivnosti se baziraju na pružanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje se nalaze u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca realizuje sljedeće aktivnosti: radionice posvećene očuvanju mentalnog zdravlja i psiho-socijalnoj podršci, časove jezika, kreativne radionice za djecu, podjelu humanitarne pomoći, te pruža podršku u ostvarivanju prava zagarantovanih privremenom zaštitom. U okviru ove saradnje pokrenut je i call centar u cilju dodatne pomoći u pristupu informacijama licima iz Ukrajine, dostupan na tri jezika.

Uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, Crveni krst Crne Gore podržava lica iz Ukrajine koja su utočište pronašla u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji.

UNICEF je podržao realizaciju grupnih psiholoških radionica za porodice, radionica za djecu namjenjenih pomoći pri izradi domaćih zadataka, kao i organizovanje sportskih aktivnosti, takođe za djecu.

U saradnji sa nadležnim institucijama Crveni krst Crne Gore kontinuirano pruža podršku izbjeglicama iz Ukrajine u ostvarivanju prava u Crnoj Gori.