Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana bez automobila

Crveni krst Crne Gore učestvuje u manifestaciji „Biciklom od Podgorice do Trgaje“, kojom se ove godine obilježava Svjetski dan bez automobila, 22. septembar 2012. godine.

 


Obilježavanjem ovog međunarodnog datuma u Crnoj Gori želi se podići svijest o značaju vožnje bicikla za zaštitu životne sredine i snižavanje emisije štetnih gasova, povoljnom uticaju vožnje bicikla na zdravlje i kondiciju, značaju kontinuiranog organizovanja sličnih akcija, kao i neophodnosti poboljšanja uslova i bezbjednosti biciklista u saobraćaju.


spojimo-niti


Organizator događaja je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u partnerstvu sa: Ministarstvom prosvjete i sporta, Ministarstvom kulture, Gradom Podgoricom, Upravom policije, Biciklističkim savezom Crne Gore, Organizacijom biciklo.me, NVO Ozon, NVO Green Home, UDG, Crvenim krstom Crne Gore i drugim partnerima.


Okupljanje učesnika biciklističke ture je predviđeno za 11h, a polazak za 12h sa Trga Republike. Predviđena je ruta od 13km sa dolaskom u Trgaji, gdje će biti organizovana pauza i ručak za učesnike ture, nakon čega će uslijediti povratak za Podgoricu.


Crveni krst Crne Gore će ovom prilikom obezbijediti pružanje prve pomoći za eventualne potrebe učesnika manifestacije. U pauzi će biti relizovana simulacija saobraćajne nezgode, kada će aktivisti Crvenog krsta Crne Gore demonstrirati učesnicima ture metode pružanja prve pomoći.


Ova manifestacija je u skladu sa nastojanjima Crvenog krsta Crne Gore da radi na podizanju nivoa svijesti ukupne javnosti o potrebi adaptacije na klimatske promjene, u okviru projekta „Forum JI Evrope o adaptaciji na klimatske promjene“, čiji je implementator u saradnji sa partnerima iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.


Organizatori događaja pozivaju sve zainteresovane za učešće u biciklističkoj turi da se pridruže ovoj manifestaciji.  


Prilog: Brosura – Eko nedjelja