Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst: Svi mogu dati doprinos za pomoć socijalno najugroženijima

Građani mogu donirati putem SMS-a, a privredni subjekti nabavkom humanitarnih paketa

Crveni krst Crne Gore je od početka ukupne situacije sa korona virusom veoma aktivan na prikupljanju i podjeli pomoći za socijalno najugroženije građane širom Crne Gore.

 „Ovo su trenuci u kojima svi moramo pokazati zajedništvo i solidarnost. Zato smo, u saradnji sa partnerima, stvorili mogućnost da se svi koji to žele uključe i daju svoj doprinos. Podsjećamo da je, uz podršku sva tri mobilna operatora (Telekom, Telenor i M-tel), otvoren humanitarni broj putem kojeg građani mogu ostvariti donacije slanjem SMS-a na 15888. Cijena poruke je 1 euro. Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela, sva sredstva donirana na ovaj način će biti uplaćena Crvenom krstu Crne Gore. Zato pozivamo sve, koji su u mogućnosti, da i na ovaj način daju podršku našoj organizaciji u odgovoru na potrebe najugroženijih građana, jer ćemo sredstva prikupljena na ovaj način iskorisititi za nabavku humanitarnih paketa. Pored toga, privredni subjekti, pored novčanih donacija, mogu doprinijeti nabavkom prehrambenih i higijenskih artikala, kako za odrasle, tako i za bebe. Zahvaljujemo svima, koji su do sada pomogli, na razne načine“, poručuju iz Crvenog krsta.

FB cover CKCG

Iz ove organizacije navode i donacije koje su dobili tokom prethodne nedjelje. Kompanija Podravka je dala doprinos donacijom prehrambenih artikala (supa, konzervirana hrana, pasulj…) za oko 50 paketa, dok je Red Commerce, pored dosadašnjih preko 4 tone krompira, dodatno donirao još 5 tona, kao i preko 2 tone kupusa. Alkaloid d.o.o. je uplatio 2000 eura za nabavku prehrambenih i higijenskih artikala, a kompanija Metropolis je, pored donacije od 500 eura, dala i doprinos kroz ustupanje 10 led display-a za promotivno-informativne poruke i pozive na akciju. Crveni krst Crne Gore je dobio podršku i od Apoteke BENU kroz donaciju 1895 pakovanja pelena. UNICEF-ova laboratorija inovacije je donirala higijenske artikle za bebe (pelene, kreme, maramice…) za 225 paketa. Građani su na račun Crvenog krsta do sada uplatili 6840 eura, a privredni subjekti 6300 eura.

Crveni krst Crne Gore je do sada ukupno pomogao 13753 porodice/pojedinca. Od toga je podijeljeno 9480 humanitarnih paketa, obavljene nabavke i druge obaveze za 1982 osobe, a pružena psiho-socijalna podrška za 2291 lice. Preko 100 zaposlenih i 450 volontera su svakodnevno prisutni na terenu, kao bi pomogli najugroženijima. Pored njih, u pružanje pomoći i podrške je uključeno i oko 130 geronto domaćica koje redovno brinu o 1300 korisnika programa Briga o starijima.