Претрага
Close this search box.
Crveni krst realizovao program Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom

Gerontodomaćice pružile podršku za preko 1100 starijih osoba

Crveni krst Crne Gore je od početka marta, pa do kraja 2020. godine uspješno realizovao projekat “Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom” u 15 opština u Crnoj Gori:  Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i Prijestonica Cetinje. Projekat je finansiralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u iznosu od 294 300 eura, dok je doprinos Crvenog krsta Crne Gore bio oko 81 000 eura. U 15 opština, tokom 10 mjeseci radilo je 118 gerontodomaćica koje su svakodnevno pružale podršku za 1 132 starije osobe. 

 Cilj usluga gerontodomaćica je pružanje podrške starijim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i omogućavanje da što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvano dostojanstvo i zadovoljavajući kvalitet života. Gerontodomaćice su u navedenom periodu pružale sljedeće usluge: nabavka hrane, pomoć pri pripremi obroka i hranjenju; pomoć pri kretanju; pomoć pri održavanju lične higijene i higijene prostora; pomoć pri grijanju prostora; pomoć pri nabavci štampe i knjiga i plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl; posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo; i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.

133827797 416626006051671 2933404716684630309 n

„Sa pojavom virusa COVID19 program je nastavljen uz poštovanje svih preventivnih mjera preporučenih od strane nadležnih institucija i identifikovanje prioritetnih korisnika kojima su neophodne kontinuirane kućne posjete. Trajanje posjeta je bilo skraćeno, a gerontodomaćice su se prioritetno bavile čišćenjem površina koje se najčešće koriste i pripremom obroka. Za sve druge korisnike svakodnevna komunikacija sa gerontodomaćicama obavljala se putem telefona, kako bi se pratilo njihovo stanje i potrebe. U ovom periodu pomoć se, prije svega, odnosila na obavljanje svih poslova van doma korisnika (nabavka hrane, higijene, ljekova, štampe, izbacivanje smeća, plaćanje računa i obavljanje drugih administrativnih poslova), kako bi se starijima omogućilo da ostanu kod kuće poštujući preporuke i izbjegavajući izlaganje riziku. Za socijalno najugroženije starije osobe opštinske organizacije Crvenog krsta obezbijedile su i humanitarnu pomoć u vidu hrane i higijene, a u dostavi pomoći pored volontera bile su angažovane i gerontodomaćice“ – naglasila je programska koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore Jelena Šofranac. 

133759418 849950705762518 9029447645549095219 n

Crveni krst Crne Gore je u redovnoj komunikaciji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja oko nastavka projekta i vjeruje da se i tokom sljedeće godine nastavlja realizacija usluge pomoć u kući, prepoznajući potrebu starijih osoba za ovim vidom podrške u redovnim okolnostima, a posebno u periodu pandemije kada su posjete i riječi gerontodomaćica za dosta korsinika bile jedina utjeha i ohrabrenje.