Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst prikuplja pomoć za ugrožene

Crveni krst Crne Gore je obezbijedio pomoć od Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, koja je, iz Fonda za hitnu pomoć, odobrila podršku za nabavku dodatnih artikala za stanovnike ugrožene vremenskim nepogodama u Crnoj Gori.

 

 

Ovih dana će biti obezbijeđeni paketi sa hranom i higijenom za 1 500 porodica, plinske grijalice za 50 najugroženijih porodica, a biće obnovljene zalihe sa ćebadima i čizmama, koje će se upućivati na teren u skladu sa potrebama.

 

Našoj organizaciji je uputio donaciju, u vrijednosti od 5 000 eura, i Austrijski Crveni krst, a ona će biti iskorišćena za nabavku hrane i higijene za ugrožene.

 

Pomoc_za_ugrozene_1

 

Crveni krst Crne Gore je stavio na raspolaganje logističku podršku prilikom odgovora na potrebe, tako da učestvuje u prihvatu i distribuciji pomoći. Odlukom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obezbijeđena pomoć u hrani namijenjena ugroženom stanovništvu biće primana i skladištena u centralni magacin Crvenog krsta Crne Gore.

 

Lokalni donatori su prepoznali opštinske organizacije Crvenog krsta kao dobrog partnera u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu, pa su se tako i njihovi magacini koristili za skladištenje prispjelih donacija.  Naše lokalne organizacije, koje nisu pogođene vremenskim nepogodana, su pokrenule akcije prikupljanja pomoći za ugrožene opštine.

 

Pomoc_za_ugrozene_2

 

Neke kompanije su se odazvale apelu Crvenog krsta da pruže podršku najugroženijima. Tako će našoj organizaciji uputiti pomoć u pecivu „Aleksandrija“. Institut sertifikovanih računovođa je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći i pozvao sve profesionalne računovođe da, u skladu sa materijalnim mogućnostima, opredijele određeni iznos za saniranje posljedica vremenskih nepogoda. Prikupljena sredstva će biti donirana Crvenom krstu. Pomoć, koju je Banka hrane prikupila uz pomoć korisnika društvene mreže Twitter, kompanije Voli i hotela Maestral je, takođe, upućena našoj organizaciji.

 

Sva tri mobilna operatera u Crnoj Gori (Telekom, Telenor i M-tel) su otvorila donatorske brojeve za slanje poruka ili pozive. Naša organizacija je uspostavila saradnju sa Telekomom i M-tel-om, koji će sva sredstva, prikupljena na ovaj način, uplatiti Crvenom krstu Crne Gore.

 

Sva prikupljena pomoć će biti upućena na teren u skladu sa odlukama Operativnog štaba, čiji je član i Crveni krst, a koji dobija zahtjeve za pomoć od strane lokalnih kriznih štabova. Kriterijum kojim se rukovodimo u distribuciji pomoći je stepen ugroženosti.

 

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana su organizovane i akcije čišćenja snijega u različitim djelovima Podgorice. U njima su, pored naših volontera, učestvovali i zainteresovani građani.

 

Naši volonteri svakodnevno obilaze dežurne službe koje djeluju na terenu i dijele im tople napitke.

 

Crveni krst Crne Gore je ustupio motorne sanke za prevoz radnika Elektro-distribucije u mjesto Sotonići.

 

Aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore u kampovima na Koniku – Organizovana je akcija čišćenja snijega sa krovova baraka. S obzirom na materijal od kojeg je napravljen krovni pokrivač, koristile su se prikladne grabulje za čišćenje. Prethodno je organizovana radionica na kojoj je napravljeno 30-ak ravnih grabulja za snijeg i drvenih lopata, a Zavod za zbrinjavanje izbjeglica je obezbijedio 8 metalnih lopata. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana menadžment tim Crvenog krsta je distribuirao 300 paketa sa hranom stanovnicima kampova Konik I i II i Njemačke kuće, koje je obezbijedio Glavni grad.

 

I naše lokalne organizacije su u prethodna 24 časa sprovele brojne aktivnosti:

 

Opštinska organizacije Crvenog krsta  Kolašin – Danas su članovi tima za djelovanje u nesrećama Crvenog krsta učestvovali u evakuaciji  jednog stanovnika iz mjesta Mateševo, a za 5 porodica iz tog mjesta je dopremljena hrana. Pomoć u hrani i lijekovima je dovezena i do jedne porodice u mjestu Crkvine. Ekipe Crvenog krsta su transporovale jednog bolesnog čovjeka iz mjesta Biočinovići do Hitne pomoći, a medicinsku ekipu su prevezli do bolesnog bračnog para kojem je data terapija, u mjestu Rijeka Mušovića.

 

Pomoc_za_ugrozene_4

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić –Organizovano 5 grupa volontera i članova tima za djelovanje u nesrećama za čišćenje krovova i prilaza kućama starim i iznemoglim licima. Volonteri su bili angažovani i na čišćenju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i Sportskog centra. Crveni krst Nikšića je iz sopstvenih rezervi uputio pomoć u hrani za 16 porodica u gradskom i prigradskom području.

 

Pomoc_za_ugrozene_3

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Berane – Danas je pomognuto 126 porodica (704 člana). Pomoć se sastojala u sljedećim artiklima: brašno, ulje, šećer, makarone i so.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja – U saradnji sa Opštinom i Centrom za socijalni rad podijelili neophodne namirnice za oko 150 porodica iz okolnih sela. I dalje problem predstavljaju najudaljenija područja: Bobovo, Bukovica, Potkovač,…, do kojih je i dalje nemoguće doći i distribuirati pomoć.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plav – Podijeljeno je 20 paketa sa hranom i higijenom za stanovnike sela Meteh, Ski i Brezojevica. Hranu je obezbijedila Opština Plav, a higijenske pakete Crveni krst Crne Gore. Kako se radi o udaljenijim mjestima, distribucija pomoći je realizovana u saradnji sa Službom spasavanja i graničnom policijom.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje – Organizovane akcije čišćenja prilaza javnih ustanova, mostova, sportske sale, glavnih saobraćajnica.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Plužine – Volonteri Crvenog krsta su organizovali akcije čišćenja krovova na bolnici, školi, a pomogali su i pojedim građanima da očiste svoja dvorišta i krovove.

 

Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje – Volonteri Crvenog krsta su, u saradnji sa izviđačima Cetinja i Vojskom Crne Gore, organizovali akciju čišćenja dvorišta oko javnih ustanova,  preduzeća i najugroženijih domaćinstava.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Mojkovac – Volonteri su posjećivali stara lica i pružili im pomoć u hrani, higijeni, odjeći i čišćenju snijega.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Andrijevica – Zbog obimnih sniježnih padavina došlo je do urušavanja 10 stambenih objekata i 9 pomoćnih. Crveni krst je dio Kriznog štaba, koji je, u saradnji sa Opštinom, podijelio pakete sa hranom za oko 120 porodica. Uz pomoć Šumske uprave, pomognuto je 5 najugroženijih porodica u ogrjevu.

 

Opštinska organizacija Crvenog krsta Danilovgrad – Posjetili 14 porodica u gradskim i prigradskim mjestima i pomogli im u hrani i higijeni. Pakete sa hranom je obezbijedila Opština, a higijenske Crveni krst Crne Gore.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Tuzi – Podijeljena je pomoć za 48 romskih porodica u hrani i higijeni. Ugroženim građanima su dijeljena ćebad i polovna garderoba, iz rezervi Crvenog krsta. Krizni štab je obezbijedio 10 kg brašna i 20 paketa sa hranom, koje je Crveni krst distribuirao za 20 ugroženih porodica.