Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst organizuje drugu obuku spasilaca na vodi

Crveni krst Crne Gore organizuje drugu obuku novih spasilaca na vodi, koja počinje 19. maja i biće održana u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru. Za ovu godinu su planirane ukupno četiri obuke, a dodatne će biti organizovane u skladu sa potrebama.


Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

Poster Spasilastvo JPG 2016

Prvu obuku je uspješno prošlo 18 novih spasilaca, a 247 postojećih spasilaca je ovjerilo svoje licence od početka godine, na 7 organizovanih ovjera. Na taj način je, za sada, 265 spasilaca spremno za prestojeću turističku sezonu. Taj broj će se povećati, jer će biti održane još tri obuke za nove spasioce i tri ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi.

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca. S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane da se prijave za sljedeću obuku.