Претрага
Close this search box.
Crveni krst organizuje drugu obuku spasilaca na vodi

Crveni krst Crne Gore organizuje drugu obuku novih spasilaca na vodi, koja počinje 19. maja i biće održana u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru. Za ovu godinu su planirane ukupno četiri obuke, a dodatne će biti organizovane u skladu sa potrebama.


Da bi zainteresovani kandidat mogao da pohađa obuku, na početnom testiranju treba da ispuni određene norme, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima.

Poster Spasilastvo JPG 2016

Prvu obuku je uspješno prošlo 18 novih spasilaca, a 247 postojećih spasilaca je ovjerilo svoje licence od početka godine, na 7 organizovanih ovjera. Na taj način je, za sada, 265 spasilaca spremno za prestojeću turističku sezonu. Taj broj će se povećati, jer će biti održane još tri obuke za nove spasioce i tri ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi.

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi, pa se procjenjuje da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca. S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane da se prijave za sljedeću obuku.