Crveni krst organizuje brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana Roma

Crveni krst Crne Gore, povodom Svjetskog dana Roma, 8. aprila, organizuje nekoliko aktivnosti, koje počinju 5. aprila, a završavaju se 8. aprila,  centralnim događajem u Kampu Konik.

U cilju afirmisanja romske manjinske populacije u Crnoj Gori, ali i zbližavanja zajednica, Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa NVO Help, 5. aprila organizovati turnir u fudbalu za pripadnike romske i neromske populacije, na stadionu FK “Ribnica” (kompleksi terena Fudbalskog saveza Crne Gore, na Starom aerodromu), u kojem će učestvovati 12 ekipa uzrasta 8-12, 14-18 i iznad 18 godina. Fudbalski turnir će trajati od 10 h do 13 h.

U srijedu, 6. aprila, u 12 h, školarci iz Kampa Konik će posjetiti privatnu muzičku školu „Andre Navara“, gdje će im biti priređen koncert dobrodošlice i druženje sa učenicima iste.

Centralni događaj proslave ovog značajnog datuma će biti održan u Kampu Konik, na Dan Roma, 8. aprila, u 11 h. Tim povodom će djeca i omladina RE populacije izvesti kulturno-umjetnički program, a prisutnima će se obratiti predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Crvenog krsta Crne Gore i UNHCR-a.

Pored nevedenog, 8. aprila, na centalnom platou ispred Capital Plaza centra, u periodu od 14 h do 18 h, biće organizovana izložba fotografija iz aktivnosti Crvenog krsta sa RE populacijomm, ali i ručno-rađenih predmeta žena iz Kampa Konik. Capital Plaza je podržala obilježavanje Dana Roma kroz ustupanje prostora i pružanje podrške u organizacionim aktivnostima.