Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst obilježava Svjetski dan zdravlja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, Crveni krst Crne Gore u 6 opštinskih organizacija realizuje brojne aktivnosti u okviru projekta “Zdravo starenje”, a sa ciljem podizanja svijesti o očuvanju zdravlja i dostupnosti usluga zdravstvene zaštite najranjivijim kategorijama.

Program zdravstveno-preventivnih i edukativnih aktivnosti, pod sloganom “Konektuj se na zdravlje”, u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Budva, započeo je već 3. aprila predavanjem o prevenciji i simptomima srčanog udara za najstarije članove. Dan nakon toga, pripadnici svih generacija imali su priliku da se takmiče kroz razne sportske igre. U takmičenju je učestvovalo ukupno 11 ekipa, među kojima su djeca, mladi, kao i pripadnici starije populacije. U okviru istog dana, u prostorijama Crvenog krsta je održana radionica o prevenciji neprenosivih bolesti: ”Efekti odvikavanja od cigareta”, za pripadnike RE populacije i radionica “Efekti fizičke aktivnosti” za pripadnike treće dobi.

Crveni krst Bijelo Polje će organizovati niz edukativnih radionica za starije, pod sloganom “Starenje je zdravlje”. Radionice će biti posvećene informisanju starijih o najčešćim zdravstvenim problemima, poput kardiovaskularnih, a posebna radionica će biti posvećena prevenciji demencije. Volonteri i zaposleni će, takođe, obići starija lica koja žive u udaljenim selima i provjeriti njihovo zdravstveno stanje.

U Plavu će se u nedelju, 7. aprila, organizovati besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za najstarije građane. Pored toga, volonteri će informisati prolaznike o aktivnostima u okviru projekta “Zdravo starenje”.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić će povodom Dana zdravlja organizovati preventivne preglede za starije u TC Laković, dok će u ponedeljak biti organizovana predavanja u OŠ “Dušan Bojović” Župa, na temu zdravog starenja.

Crveni krst Bar organizuje dvije radionice sa učenicima osnovnih škola na prigradskom i seoskom području opštine, radionicu sa studentima Fakulteta za poslovnu ekonomiju iz Bara, kao i radionicu u romskom naselju Stara ambulanta za djecu do 15 godina. Cilj navedenih aktivnosti je čuvanje i unaprjeđenje zdravlja, otkrivanje i suzbijanje faktora rizika za nastanak nekih oboljenja, sticanje znanja i navika o zdravom načinu života, kao i edukacija što većeg  broja lica o značaju prve pomoći i prevenciji povređivanja.

U Kolašinu će volonteri dijeliti promotivno edukativni materijal i upoznati starije sa početkom projekta “Zdravo starenje”.

Crveni krst Crne Gore će 13-14. aprila učestvovati na Sajmu zdravlja, gdje će građani imati priliku da se informišu o zdravstvenim djelatnostima koje se odnose na: prvu pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, zdravo starenje i prevenciju HIV/AIDS-a. Za najstarije će tokom vikenda biti besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Crveni krst Crne Gore u kontinuitetu radi na promociji zdravih navika, informisanju građana o tome koji su faktori koji narušavaju zdravlje, kao i kako reagovati u slučaju neke povrede. U proteklih par godina povećava se i broj aktivnosti namijenjenih svim generacijama, a na teme: Zdrava ishrana, Značaj fizičke aktivnosti, Efekti konzumiranja cigareta i alkohola, Prevencija neprenosivih bolesti, Prevencija padova, socijalne izolacije i Značaj učenja tokom cijelog života. Cilj je doprinos zdravijem starenju svih generacija, a samim tim i omogućiti ljudima da, bez obzira na godine, sačuvaju zadovoljavajući kvalitet života.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Crveni krst Crne Gore posebno skreće pažnju na značaj dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, a posebno starijim osobama, koje žive same, u udaljenim selima i lošim životnim uslovima.