Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

„Bezbjedna krv za sve“

Crveni krst Crne Gore će i ove godine obilježiti Svjetski dan davalaca krvi, 14. jun, brojnim aktivnostima koje će realizovati opštinske organizacije Crvenog krsta.

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Bezbjedna krv za sve“. Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Svijetu su potrebne dovoljne količine bezbjedne krvi za sve koji su u stanju potrebe. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo – svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj tranfuziji krvi. Dovoljne količine krvi se mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti. Takođe, istaknuto je da je potreba za krvlju univerzalna, ali da njena dostupnost varira od države do države. 

Poster JPGCrveni krst Crne Gore, kroz definisana zakonska rješenja i programsku opredijeljenost, zadužen je za iniciranje i podsticanje dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i brigu o samim davaocima. Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava svake godine i služi za podizanje svijesti o potrebama obezbjeđivanja sigurne krvi i krvnih produkata, ali i kao prilika da se oda zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi na njihovim djelima koja spasavaju živote.

Kao i ranijih godina, opštinske organizacije Crvenog krsta obilježiće ovaj datum raznim aktivnostima. Planirane su akcije dobrovoljnog davanja krvi u Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama, a biće održana i predavanja na ovu temu, podjela promotivnog materijala, kao i ostale aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni krst Crne Gore će ove godine vršiti podjelu promo-informativnog materijala i edukovati zainteresovane o dobrovoljnom davanju krvi, u tržnom centru  Delta city, u petak, 14. juna sa početkom u 10h, tokom akcije davanja krvi koju organizuje Zavod za transfuziju krvi Crne Gore. 

Naša organizacije će tokom ljeta kontinuirano sprovoditi aktivnosti na obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi, zbog smanjenih zaliha krvi i krvnih produkata, a povećane potrebe za istima u ovom periodu.