Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst obezbijedio pomoć za žrtve požara na Vrelima Ribničkim

Odmah nakon vijesti o požaru, u kome je sedamnaest porodica na Vrelima Ribničkim izgubilo krov nad glavom, Crveni krst Crne Gore je obezbijedio interventnu humanitarnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima i mandatom.

 

 

Žrtvama požara je određen privremeni smještaj  u prostorijama koje Crveni krst koristi za obrazovne aktivnosti. Nakon uvida u najurgentnije potrebe ugroženih stanovnika, za njih je obezbijeđena  pomoć u vidu paketa sa hranom, higijenskih paketa, dušeka, ćebadi, kuhinjskih setova, kanistera sa vodom, obuće i odjeće. Crveni krst Crne Gore je ovu pomoć obezbijedio uz podršku UNHCR-a, čiji je izvršni partner na projektu. Stanovnici kampa, koji su žrtve požara, i dalje odbijaju da prime bilo kakvu pomoć, ali će im ista i ubuduće biti na raspolaganju, u slučaju da odluče da je prihvate. Naša organizacija žali zbog ove situacije, posebno jer se među ugroženima nalaze i žene i djece, koji spadaju u najranjivije grupe u ovakvim okolnostima.

 

Tim Crvenog krsta Crne Gore je svakodnevno prisutan u kampu Konik, gdje postoji kancelarija , koja se bavi implementacijom različitih programa za RAE populaciju. Aktivnosti predviđene projektima, koji se realizuju uz podršku više donatora, će se i dalje odvijati, uz otežane okolnosti, koje su izazvala najnovija dešavanja.

 

Zbog svakodnevnog kontakta i pružanja podrške stanovnicima kampova, tim Crvenog krsta je prva adresa kojoj se oni obraćaju za pomoć. Svjesni uslova u kojima Romi na Koniku žive razumijemo njihovo nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom, ali želimo da istaknemo da Crveni krst ne može da rješava sve probleme i odgovori na sve njihove potrebe. Za to su zadužene i brojne druge institucije i organizacije. Crveni krst Crne Gore će i dalje nastaviti da djeluje u skladu sa svojom humanitarnom misijom, trudeći se da stanovnicima kampa Konik olakša svakodnevni život.