Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Kolašina aktivan u pružanju pomoći

Iako ova zima nije bila oštra kao neke ranije i iako nije bili intervencija spašavanja kao tokom nekih prethodnih godina, volonteri Crvenog krsta Kolašina su bili zauzeti prethodnih dana.


Tako su prije dva dana iz Veljeg Dubokog transportovali porodicu Vuković, majku i dvoje male djece. Oni su bili u posjeti ocu, tj. djedu, ali se zbog velikog snijega nisu mogli vratiti. Obučeni spasioci Crvenog krsta Kolašina su motornim sankama došli do porodice Vuković i prevezli ih iz Veljeg Dubokog do Kolašina. Akcija je bila naporna i trajala je oko četiri sata, jer je snijeg bio velik, a put težak. Ipak su uspjeli da se probiju i pomognu Vukovićima.

Par dana prije, crvenokrstaši iz Kolašina su, zajedno sa pripadnicima Službe zaštite i spašavanja, pomogli transport starijeg muškarca, iz Lipova do Kolašina. On je imao zdravstvenih problema i bila mu je potrebna medicinska pomoć.

Volonteri Crvenog krsta iz Kolašina su poznati po svojoj humanosti i hrabrosti. Tokom ranijeg učestvovanja u akcijama spašavanja i djelovanja u nesrećama, spasili su oko 15 ljudskih života. O tome najbolje i svjedoči priznanje za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja, koje su dobili ove godine od Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Nagrade su svakako značajne, jer pokazuju da neko vidi i cijeni ono što radimo. One su podstrek i odgovornost da još bolje nastavimo dalje. Međutim, za nas je, ipak, najveća nagrada kad uspijemo nekome da pomognemo ili ga spasimo, jer su ljudski živori neprocjenjivi. Crveni krst Kolašina ne bi mogao da djeluje bez svojih volontera, koji su uvijek spremni da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija“, istako je Milan Marković, sekretar Crvenog krsta Kolašin, koji je i sam volonter i spasilac.