Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst iz Nikšića nastavio sa redovnim aktivnostima

Nakon intenzivnog angažmana, tokom januara i februara mjeseca, na saniranju posljedica velikog nevremena, Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić se u ovom periodu vratila svojim redovnim programskim aktivnostima.

Nastavljena je realizacija projekta „Briga i pomoć starima na selu“. Tako je u martu mjesecu u mjesnoj zajednici Grahovo, odnosno zaseocima Nudo i Zaslap, sa ljekarom obiđeno 11 porodica, a u mjesnoj zajednici Velimlje, odnosno zaseocima Pilatovci i Klenak, 10 porodica, odnosno staračkih domaćinstava.

 

U ovom periodu organizovane su i dvije akcije dobrovoljnog davanja krvi, i to: 22. marta, kada su zaposleni u Elektroprivredi Crne Gore i studenti Filozofskog fakulteta prikupili 120 jedinica krvi i 19. aprila, kada su zaposleni u Pivari „Trebjesa“ i omladinci Crvenog krsta zajedno prikupili 54 jedinice krvi.

 

Nastavljena je aktivnost obuke iz prve pomoći u svim gradskim osnovnim školama, Prvoj srednjoj stručnoj školi i Gimnaziji „Stojan Cerović“, a za omladince i podmladak Crvenog krsta u prostorijama Crvenog krsta.

 

Omladinski klub Crvenog krsta je realizovao akciju prikupljanja knjiga, na kojoj je sakupljeno preko 1500 naslova iz različitih oblasti. Do sad knjige su podijeljene bibliotekama O.Š. „Ratko Žarić“ i Filozofskof fakulteta u Nikšiću.

 

Sa difuzijom znanja o Crvenom krstu nastavljeno je u osnovnim školama „Ratko Žarić“, „Braća Ribar“ i „Luka Simonović“, kao i Klubu mladih Crvenog krsta.

Aktivisti Crvenog krsta su počeli realizaciju projekta „Promocija humanih vrijednosti“, i povodom toga u četiri odjeljenja devetog razreda osnovne škole „Luka Simonović“ održali predavanja na istu temu.

 

Za ovo vrijeme podijeljena je i značajna humanitarna pomoć u hrani, higijeni, odjeći, obući i ćebadima za 32 porodice. Jedan dio pomoći odvezen je na seosko područje, a drugi je podijeljen u gradu. Podijeljeno je: 32 paketa hrane, 32 paketa higijene, 1500 kg brašna, 160 lit. ulja, 160 kg šećera, 160 kg pasulja, 160 kg tjestenine, 600 kg urmi, 40 kom. ćebadi. Osim hrane, Crveni krst je za dvije porodice podijelio kompletno pokućstvo iz trosobnog stana, inače donaciju jednog sugrađanina.