Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi organizovali akciju davanja krvi

Oko 40 humanista se odazvalo pozivu da doniraju krv

Crveni krst Crne Gore je danas, 24. jula, u Delta city-u, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Ovakve akcije se tradicionalno održavaju u ljetnjem periodu, sa ciljem obezbjeđivanja dovoljnih količina krvi u mjesecima kad su potrebe veće, usljed velikog broja turista koji borave u našoj zemlji, kao i zbog povećanog broja saobraćajnih i drugih nesreća.

IMG 1437

Pozivu da daju krv se danas odazvalo oko 40 humanista, a njih su činili predstavnici ambasada, javnih preduzeća, nevladinih organizacija, sportskih udruženja, kao i građani.

„Primarni cilj ovakvih akcija nije masovnost, već podizanje svijesti i buđenje odgovornosti kod svih pojedinaca o značaju njihovog uključivanja u obezbjeđivanja sigurnih količina krvi. Zato akcije davanja krvi i organizujemo na javnim i prometnim lokacijama, jer želimo da davanje krvi građanima učinimo dostupnijim i da im pokažemo da, ukoliko svi odvojimo bar jednom godišnje petnaestak minuta od svojih svakodnevnih aktivnosti za ovaj human čin, krvi bi bilo dovoljne za sve kojima je ona potrebna u našoj državi“- poručeno je iz Crvenog krsta, uz apel građanima da pruže ruku za život i daruju krv.

IMG 1459

Iako su rezultati u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori sve bolji, kontinuirano se mora raditi na obnavljanju zaliha krvi. Zato se u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore zahvaljuju svim davaocima koji su danas donirali krv, a ostale pozivaju da to učine bilo kojeg drugog radnog dana u organizacionim jedinicama Zavoda širom Crne Gore. „Iako su akcija davanja krvi dobar način da se motivišu građani da daju krv, oni to mogu uraditi i samostalno, kad god su u mogućnosti. Posebno apelujemo na građane da doniraju krv tokom ljetnjih mjeseci, kad je organizovanih akcija manje, a kad su potrebe za krvlju veće“-saopšteno je iz Zavoda.

IMG 1433

Iz ova dva subjekta podsjećaju da krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina. Žene mogu davati krv 3 puta, a muškarci 4 puta godišnje. Dajući krv, obezbjeđujemo sigurniju budućnost nama samima, našoj porodici, prijateljima.