Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore uputio pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji

Crveni krst Crne Gore aktivno radi na prikupljanju pomoći za porodice ugrožene poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Danas je upućen jedan kamion pomoći u Srbiju i dva za Bosnu, u skladu sa njihovim potrebama koje su iskazala nacionalna društva Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Bosne i Hercegovine ka našem nacionalnom društvu.

Tako se pomoć Srbiji sastoji u konzerviranoj hrani (oko 8000 artikala), 9450 litara vode i 40 vreća garderobe. Za ugrožene stanovnike Bosne i Hercegovine je opredijeljeno: gumene čizme (204 para); kanisteri za vodu (204 komada); 600 ćebadi; 240 bebi setova; paleta hrane, higijene i odjeće za djecu; preko 3 palete garderobe; konzervirana hrana (oko 8200 artikala), oko 6500 litara vode. Pomoć je prikupljena iz donacija građana, privrednih subjekata, političkih partija i drugih organizacija (Meso-promet Franca Bijelo Polje; SNP Crne Gore, Montenegro Stars Budva, Hotel Splendid, Udruženje potrošača Lyoness-a,…), kao i iz rezervi Crvenog krsta.

pomoc 1

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa partnerima, pokrenuo i brojne druge akcije, kako bi se prikupila što veća finansijska sredstva za saniranje posljedica poplava i Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tako je, u koordinaciji sa Odbojkaškim savezom Crne Gore, tokom odbojkaške utakmice Crna Gora-Hrvatska organizovana sabirna akcija, tokom koje su gledaoci mogli da u kasicu Crvenog krsta doniraju sredstva. Na ovaj način je prikupljeno 757,15 eura i 305 dinara.

U saradnji sa Hipotekarnom bankom je pokrenuta akcija, koja ima za cilj veće aktiviranje klijenata ove banke i svih građana da u što većoj mjeri uplaćuju sredstva na žiro račun otvoren za prikupljanje pomoći za građane ugrožene poplavama u Srbiji i Bosni (broj žiro računa: 520-5923-36). Za jedan dan je uplatama na ovaj žiro račun prikupljeno oko 6200 eura.

pomoc 2
Građani su veoma aktivni i u slanju SMS poruka na broj 14543. Oni će imati mogućnost da doniraju sredstva i u kasice Crvenog krsta, koje će biti postavljene u filijalama Hipotekarne banke i u Roda trgovinama širom Crne Gore.

Veliki broj građana je samoinicijativno donosio pomoć u prostorije Crvenog krsta. Iz tog razloga su u svim opštinskim organizacijama Crvenog krsta i Crvenom krstu Crne Gore formirani sabirni punktovi u koje građani mogu donirati pomoć od 8-20h.

I dalje se našoj organizaciji javljaju brojni građani, privredni subjekti i organizacije, koji nude različite vrste pomoći. Mi im ovim putem zahvaljujemo i dalje apelujemo da svi zajedno budemo najaktivniji u prikupljanju finansijske pomoći (putem SMS-a i žiro računa), jer će ona biti najpotrebnija za dugoročno saniranje posljedica poplava u ove dvije države.

Pomoc 3

Naša organizacija će kontinuirano pratiti situaciju na terenu putem Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Bosne i Hercegovine i djelovati u skladu sa njihovom procjenom potreba i prioritetima.