Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore učestvuje u saniranju posljedica požara na Koniku

Odmah nakon vijesti o požaru, koji je rano jutros izbio u Kampu Konik 1, na Vrelima Ribničkim, ekipe Crvenog krsta Crne Gore su izašle na teren, kako bi ugroženima obezbijedile interventnu humanitarnu pomoć, u skladu sa svojim mogućnostima i mandatom.

 

U požaru je uništeno cjelokupno izbjegličko naselje Kamp Konik I, osim sanitetskih blokova, tako je ukupno izgorjelo 38 baraka, dok 9 nije bilo zahvaćeno požarom. Prema prvim procjenama sa terena, bez krova nad glavom je ostalo oko 150 porodica, sa ukupno oko 800 članova.


Saniranje Pozara Konik 2012 1 Saniranje Pozara Konik 2012 2


Na teren su izašle sve nadležne institucije. Interventno djelovanje se odnosilo na iznalaženje privremenog smještaja za sve koji su ostali bez krova nad glavom. Tako je dogovoreno da jedan broj starijih stanovnika kampa bude smješten u Domu starih u Bijelom Polju, a manji broj djece u Domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj, dok će za ostale stanovnike kampa biti podignuto šatorsko naselje, na prostoru Kampa Konik I, za koji je dobijena saglasnost od Glavnog grada. Od ukupno 90 šatora, 70 je obezbijedio Crveni krst Crne Gore, a 20 Sektor za civilnu bezbjednost i vanredne situacije, dok je UNHCR obezbijedio 2 000 ćebadi, 400 dušeka, kuhinjske setove i kanistere za vodu. U podizanju šatorskog naselja će učestvovati timovi Crvenog krsta i pripadnici Vojske Crne Gore.


Za žrtve požara je Glavni grad, uz podršku UNHCR-a, obezbijedio hranu i vodu, u čijoj će distribuciji učestvovati i zaposleni u Crvenom krstu.

Kako je u požaru u kampu izgorjela i kancelarija Crvenog krsta, i naše ekipe rade u otežanim uslovima, ali su predstavnici Crvenog krsta konstantno prisutni na terenu, gdje prate situaciju i pomažu ugroženima.


Saniranje Pozara Konik 2012 1 Saniranje Pozara Konik 2012 2


Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa ostalim subjektima odgovornim za zbrinjavanje RE (Romi, Egipćani) lica u požaru, i dalje nastaviti da djeluje u skladu sa svojom humanitarnom misijom, u nastojanju da se ovoj populaciji, olakša svakodnevni život.