Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore učestvovao u vojno – medicinskoj vježbi „Medceur 2010“

Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore su, na poziv Ministarstva odbrane, učestvovali u međunarodnoj vojno – medicinskoj vježbi „Medceur 2010“ godine, koja je održana od 8 – 22. septembra u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore i Komande američkih snaga za Evropu.

 

 

Scenario vježbe u Danilovgradu je predviđao uvježbavanje za djelovanje vojnih i medicinskih timova u slučajevima elementarnih nepogoda i vanrednih situacija. Pored Crne Gore i SAD, na vježbi su učestvovali Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina.

Medceur_2 Medceur_3

Crveni krst Crne Gore je na vježbi, pored praktičnog dijela, organizovao i akademski prikaz smještaja, kada su njegova 2 predstavnika održala predavanje učesnicima vježbe na temu „Privremeni smještaj u vanrednim situacijama“.

Medceur_4 Medceur_5

Obaveza Crvenog krsta Crne Gore na praktičnom dijelu vježbe je bila podizanje privremenog smještaja za slučaj vanredne situacije. Oko 20 predstavnika organizacije, zaposlenih i volontera, je učestvovalo u podizanju šatorskog naselja.

 

Završni dan vježbe je bio predviđen za posjetu visokih zvanica, kojima su prezentovane uloge subjekata koji djeluju u slučaju vanredne situacije. Tom prilikom su predstavnici Crvenog krsta, pored predstavljanja privremenog smještaja, izveli i simulaciju pružanja prve pomoći, i na taj način predstavili još jednu od uloga koje imaju u slučaju nesreća.

 

Crveni krst Crne Gore je učešćem i u ovoj vježbi pokazao da je značaj subjekat u odgovoru na nesreće, što mu je i jedna od najbitniji uloga, definisana Zakonom o Crvenom krstu.