Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Glavim gradom i Ombudsmanom obilježio Svjetski dan Roma

Zapošljavanje i obrazovanje Roma i Egipćana najbolji je put za njihovu integraciju u zajednicu i kvalitetniji život, ocijenili su predstavnici Crvenog krsta, Glavnog grada i institucije Ombudsmana, koji su na Koniku posjetili grupu preduzetnika-pripadnika ovih manjinskih naroda i nacionalnih zajednica. 

Crveni krst otvorio je u decembru prve biznis inkubatore za pripadnike romske i egipćanske populacije, kojima su stvoreni uslovi da samostalno, legalno privređuju i zarađuju za svoju porodicu. Za sada je uključeno devet radnika: stolar, četiri frizera (2 ženska i 2 muška), kozmetičarka, dva električara i šnajderka. 

Tokom današnje posjete, upriličene povodom Dana Roma, ukazano je na važnost njihovog obrazovanja, ekonomskog osnaživanja, dalje integracije u zajednicu, smanjenja etničke distance, netolerancije i stigmatizacije. 

Predstavnici Glavnog grada-Sekretarijata za socijalno staranje donirali su tom prilikom potrošni materijal preduzetnicima biznis inkubatora, čime su pomogli da unaprijede svoje male biznise. Oni su dobili neophodne materijale za svakodnevno obavljanje svojih zanatlijskih i preduzetničkih djelatnosti. 

168540223 1170332180104308 7156037685442543039 n

“Sekretarijat za socijalno staranje kontinuirano pruža podršku romskoj zajednici kako bi riješili svoje osnovne probleme i poboljšali kvalitet života, pa i danas, kao i svakog drugog dana, šaljemo podršku pripadnicima RE zajednice, sa željom da ukupni uslovi u kojima žive budu zadovoljavajući“, kazao je Ivan Terzić iz Glavnog grada.

Njih su obišli i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković sa saradnicima, koji su pored razmjene informacija o uslovima života RE populacije iskoristili priliku da isprobaju njihove usluge.  Zaštitnik je ukazao da su, po svim pokazateljima, Romi i dalje među najugroženijim kategorijma građana, izloženi siromaštvu , diskriminaciji i nejednakom postupanju.

„Ova slika se sporo mijenja, ali svakako da bilježimo napredak. Odgovornost je cijele zajednice da učinimo sve da pomognemo našim sugrađanima da dobiju i na pravi način iskoriste šansu za rad i zaposlenje, kao što im je to kroz biznis inkubatore pružio Crveni krst“, rekao je on. Zaštitnik je pozvao stanovnike Podgorice da posjete zanatske radnje na Koniku i na taj način daju podršku razvoju usluga svojih komšija.

171002487 518731129509480 6366527517396076631 n

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) Jelena Dubak čestitala je ovaj značajan datum i izrazila zadovoljstvo što sada, dvadeset godina nakon dolaska Roma i Egipćana u Crnu Goru, uz podršku CKCG i donatora, mnogi mogu iskoristiti usluge koje nude predzetnici sa Konika, a u legalnom ambijentu. 

„Zaista mi je drago da smo doprinijeli legalnom razvoju malih biznisa na Koniku i djelovali u pravcu suzbijanja tzv. sive ekonomije, ali smo i spremni kao organizacija da nastavimo djelovanje u tom pravcu kako bi što više pripadnika RE populacije osnažili da na sličan način privređuju u i zarađuju za sebe i svoje porodice“, kazala je Dubak. Podsjetila je da Crveni krst Crne Gore već 20 godina aktivno pruža podršku integraciji RE populacije. „Pa smo tako zbog višedecenijskog prisustva na terenu evidentirali i niz problema sa kojima se ova populacija susrijeće i sa kojima će se i susrijetati u narednim godinama kao što su: prosjačenje, ugovoreni rani brakovi, nasilje u porodici, zloupotreba psiho-aktivnih supstanci, nezaposlenost, nedostatak adekvatnih kvalifikacija, nedovoljna obrazovanost i slično“.

169492873 874786236586598 1551162402016185700 n

Mladi preduzetnici iskazali su zadovoljstvo pruženom prilikom da svojim radom stvaraju šanse za bolji život svojih porodica, izražavajući nadu da će nakon poboljšanja epidemiološke situacije imati više posla.

Podsjećamo da se danas s u svijetu obilježava pedeseta godišnjica od prvog velikog međunarodnog susreta romskih predstavnika koji se dogodio u blizini Londona na kojem je donesena odluka o obilježavanju ovog značajnog datuma za romsku kulturu i narod.