Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore u Briselu predstavio plan djelovanja u slučaju priliva migranata

U periodu od 12-15. oktobra 2015. godine, predstavnici Crvenog krsta Crne Gore su prisustvovali sastanku socijaldemokrata i demokrata, kao i organizacija civilnog društva sa zapadnog Balkana koji se održao u Evropskom parlamentu u Briselu.


Tokom posljednjih godina održan je veliki broj ovakvih sastanaka na kojima se diskutuje o evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana.

Ovogodišnji sastanak, pored izlaganja političkih lidera iz regiona na temu aktuelne situacije u zemlji, izazovima i mogućnostima, bio je posvećen i izbjegličkoj krizi u Evropi.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, je imala priliku da predstavi plan djelovanja Crne Gore u slučaju većeg priliva izbjeglica, sa akcentom na humanitarni pristup u svim situacijama. Navedeno je da Crveni krst Crne Gore kontinuirano komunicira sa kolegama iz Srbije i Makedonije i da su njihova iskustva od izuzetnog značaja za pripremu i adekvatno djelovanje. Svakako je istaknuto da bi u slučaju dugotrajnijeg priliva izbjeglica i njihovog zadržavanja u zemlji, Crnoj Gori bila neophodna međunarodna pomoć.

Sastanku su pored političkih lidera iz regiona i organizacija civilnog društva, prisustvovali Evropski komesar za humanitarnu politiku i odgovor u krizama, kao i direktor za zapadni Balkan iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore za proširenje.