Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore pokrenuo akciju za prikupljanje pomoći za migrante

Crveni krst Crne Gore je danas otvorio žiro račun, putem kojeg svi zainteresovani u Crnoj Gori mogu donirati sredstva za pomoć migrantima u Jugoistočnoj Evropi. Broj računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, a svrha uplate “pomoć migrantima”.


Svjedoci smo prethodnih dana dramatičnih scena koje se dešavaju širom Evrope. Hiljade ljudi dolaze na granice evropskih zemalja svakog dana, tražeći sigurnost i dostojanstvo. Crveni krst se nalazi u prvim redovima za davanje odgovora na ovakve situacije i migrantima pruža prvu pomoć i zdravstvenu njegu, dijeli humanitarnu pomoć, obezbjeđuje privremeni smještaj, spaja porodice,… Iako su pokrenuli i druge mehanizme za obezbjeđivanje pomoći, nekim zemljama je potrebna dodatna podrška. Tako su Crveni krst Grčke i Crveni krst Srbije, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, raspisali apel za pomoć, a očekuje se da to ovih dana uradi i Crveni krst Makedonije. Apel je poziv ostalim nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca da se uključe u akciju prikupljanja pomoći i na taj način pomognu u  ublažavanju posljedica humanitarne krize. Kao dio sistema Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji koordinira djelovanje nacionalnih društava u ovakvim situacijama, i Crveni krst Crne Gore je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći, kako bi se omogućilo svim građanima i ostalim zainteresovanim subjektima da daju svoj doprinos.

Pored otvaranja žiro računa, putem našeg sajta će građani moći da uplaćuju on-line donacije, a razmatramo i druge načine prikupljanja pomoći. U ovakvim situacijama je najracionalniji način pružanja podrške putem finansijske pomoći, pa naglašavamo da ćemo na tome zasnivati naše aktivnosti. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja će ista dalje uputiti ugroženim zemljama, u skladu sa visinom njihovog apela za pomoć i situacijom na terenu.

Ovim putem pozivamo sve subjekte u Crnoj Gori da se uključe u ovu humanitarnu akciju i da još jednom pokažemo da smo humano društvo, spremno da pomogne onima koji se nalaze u stanju potrebe.