Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore pokrenuo akciju za prikupljanje pomoći za migrante

Crveni krst Crne Gore je danas otvorio žiro račun, putem kojeg svi zainteresovani u Crnoj Gori mogu donirati sredstva za pomoć migrantima u Jugoistočnoj Evropi. Broj računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, a svrha uplate “pomoć migrantima”.


Svjedoci smo prethodnih dana dramatičnih scena koje se dešavaju širom Evrope. Hiljade ljudi dolaze na granice evropskih zemalja svakog dana, tražeći sigurnost i dostojanstvo. Crveni krst se nalazi u prvim redovima za davanje odgovora na ovakve situacije i migrantima pruža prvu pomoć i zdravstvenu njegu, dijeli humanitarnu pomoć, obezbjeđuje privremeni smještaj, spaja porodice,… Iako su pokrenuli i druge mehanizme za obezbjeđivanje pomoći, nekim zemljama je potrebna dodatna podrška. Tako su Crveni krst Grčke i Crveni krst Srbije, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, raspisali apel za pomoć, a očekuje se da to ovih dana uradi i Crveni krst Makedonije. Apel je poziv ostalim nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca da se uključe u akciju prikupljanja pomoći i na taj način pomognu u  ublažavanju posljedica humanitarne krize. Kao dio sistema Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji koordinira djelovanje nacionalnih društava u ovakvim situacijama, i Crveni krst Crne Gore je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći, kako bi se omogućilo svim građanima i ostalim zainteresovanim subjektima da daju svoj doprinos.

Pored otvaranja žiro računa, putem našeg sajta će građani moći da uplaćuju on-line donacije, a razmatramo i druge načine prikupljanja pomoći. U ovakvim situacijama je najracionalniji način pružanja podrške putem finansijske pomoći, pa naglašavamo da ćemo na tome zasnivati naše aktivnosti. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja će ista dalje uputiti ugroženim zemljama, u skladu sa visinom njihovog apela za pomoć i situacijom na terenu.

Ovim putem pozivamo sve subjekte u Crnoj Gori da se uključe u ovu humanitarnu akciju i da još jednom pokažemo da smo humano društvo, spremno da pomogne onima koji se nalaze u stanju potrebe.