Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore podijelio novogodišnje paketiće za oko 700 djece

Crveni krst Crne Gore je ovih dana podijelio novogodišnje paketiće za ukupno 680 djece iz socijalno ugroženih porodica, djecu RE (romske i egipćanske) populacije, kao i za djecu u sistemu azila i djecu sa invaliditetom. Paketići su donacija Rotary klubova iz Crne Gore i ADRA-e Crna Gora.

Rotary klubovi Crne Gore već sedamnaest godina obezbjeđuju paketiće, u saradnji sa Rotary Club-om iz Southamptona. Ove godine smo njima obradovali djecu RE (Romi i Egipćani) populacije uzrasta od 5,6,7 i 8 godina, odnosno predškolce i djecu koja pohađaju I, II i III razred gradskih škola. Ukupno smo ove godine podijelili 480 paketića koje su obezbijedili Rotary klubovi.  Njih tradicionalno pakuju članovi kluba Southampton i njihova djeca, pa tako svaki sadrži i ličnu čestitku povodom praznika. U paketićima se nalaze igračke, kape, rukavice, sredstva za higijenu i slični artikli. Na ovaj način mališani iz Engleske žele da obraduju svoje vršnjake iz Crne Gore i učine im nastupajuće praznike ljepšim i radosnijim.

DSC 1488

Paketiće od organizacije ADRA Crna Gora je dobilo ukupno 200 djece, prvenstveno RE populacije, sa kojima Crveni krst radi kroz radionice „Porodičnog centra“ i edukativne radionice u školi „Savo Pejanović“, kao i RE djeca uzrasta 3 i 4 godine. Pored toga, paketiće smo poklonili i djeci u sistemu azila, kao i djeci koju redovno obilazimo kroz projekat „Mobilni timovi – Medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom“, koji se realizuje sa Glavnim gradom. ADRA Crna Gora je paketiće obezbijedila kroz projekat „Djeca pomažu djeci“, koji je organizovan od strane organizacije ADRA Njemačke. Djeca u Njemačkoj sakupljaju svoju odjeću, igračke, knjige, didaktički materijal, djeci interesantne rekvizite, a zatim se distribuiraju djeci širom Evrope, sa ciljem da se pruži mala pomoć i obraduju mališani, koji su u najvećoj potrebi i/ili dolaze iz socijalno ugroženih porodica – za vrijeme novogodišnjih praznika.

image00

Veoma nam je drago što smo i ove godine u prilici da novogodišnjim paketićima uveselimo mališane, čiji roditelji nisu u mogućnosti da im povodom praznika kupe poklone. Zahvaljujemo se Rotary klubovima i organizaciji ADRA Crna Gora što su i ove godine, uz pomoć svojih partnera, uspjeli da obezbijede ove vrijedne donacije. Nadamo se da će praznična atmosfera probuditi društvenu odgovornost i humanost i kod drugih subjekata da i oni daju svoj doprinos, i da zajedno učinimo da svako dijete u Crnoj Gori dobije bar jedan paketić i nasmijano provede nastupajuće pranike“ – saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Rotary klubovi i ADRA su paketićima obradovali djecu širom Crne Gore, prvenstveno onu iz socijalno ugroženih porodica. Njima su paketiće podijelile opštinske organizacije Crvenog krsta, ali i drugi partneri sa kojima sarađuje ove dvije organizacije.