Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore otvorio žiro račun za pomoć Turskoj

Crveni krst Crne Gore je, povodom zemljotresa koji je pogodio Tursku, pokrenuo prikupljanje pomoći za stanovništvo stradalo u zemljotresu, tako da svi pojedinci i organizacije mogu da uplate novčanu pomoć na žiro račun Crvenog krsta Crne Gore: 520-2944-70, kod Hipotekarne banke, sa naznakom: za žrtve zemljotresa u Turskoj.

 

Ova akcija je pokrenuta nakon apela za pomoć, koji je Turski Crveni polumjesec uputio ka Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. U apelu se navodi da je iznos sredstava potreban za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa oko 10,5 miliona CHF. Najurgentnije potrebe se odnose na obezbjeđivanje privremenog smještaja (ćebadi, vreća za spavanje, šatora) za oko 50 000 ljudi.

 

U Crvenom krstu Crne Gore se, posredstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kontinuirano prati situacija na postradalom području Turske, kako bi se u slučaju potrebe uključili u saniranje posljedica zemljotresa. Tako je u toku komunikacija sa predstavnicima nadležnih državnih institucija, kao i ostalih nacionalnih društava i Međunarodnom federacijom, kako bi se usaglasilo dalje zajedničko i koordinirano djelovanje u eventualnom pružanju pomoći Turskoj.

 

Crveni krst Crne Gore je prethodno, u skladu sa svojom humanitarnom misijom, neposredno nakon prvih vijesti o posljedicama razornih zemljotresa u Turskoj, uputio izraze saučešća Ambasadi Turske u Crnoj Gori i Turskom Crvenom polumjesecu i iskazao spremnost da pomogne, posebno imajući u vidu pomoć i podršku koju je Turski Crveni polumjesec nesebično pružao Crvenom krstu Crne Gore, kad mu je ona bila najpotrebnija.