Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore „otvorio vrata“ na svoj dan, 29. novembar

Crveni krst Crne Gore je danas, 29. novembra, obilježio 141 godinu svog postojanja i djelovanja u Crnoj Gori, organizovanjem manifestacije Otvoreni dan Crvenog krsta, koja je održana u šoping centru Delta city.

Na centralnom atrijumu su bili postavljeni pultovi Crvenog krsta na kojima svi posjetioci i zainteresovani mogli da se upoznaju sa našim programima u oblasti širenje znanja o Crvenom krstu, zdravstevnoj i socijalnoj djelatnosti, djelovanju u nesrećama, službi traženja, radu sa podmlatkom i omladinom i međunarodnoj saradnji.

Dan CKCG pp 2016

 Pored volontera, članova i zaposlenih u Crvenom krstu Crne Gore, ovom događaju su prisustvovali predstavnici subjekata sa kojima Crveni krst redovno sarađuju. Njima se obratila predsjednica Crvenog krsta Crne Gore, gospođa Gordana Mijović, koja je podsjetila da je Crveni krst Crne Gore danas moderno, snažno i perspektivno nacionalno društvo, čiji kapaciteti su garancija njegovog kredibiliteta da bude nosilac humanitarnog odgovora na sve oblike ugroženosti čovjeka i, istovremeno, pouzdan partner državi na planu humanitarnog djelovanja. „I pored značajnih kapaciteta koje smo godinama gradili i statusa koji imamo, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou, podsjećam da je našoj organizaciji i dalje potrebna podrška da bismo odgovorili na potrebe mnogih građana u Crnoj Gori“ – podsjetila je gospođa Mijović.

Ovaj događaj je bio prilika i da se Crveni krst Crne Gore zahvali privrednim subjektima koji su mu pružili podršku u prikupljanju pomoći za socijalno ugrožene građane. Tako su zahvalnice dobili: Interprodukt d.o.o, Klikovac d.o.o, Addiko banka, Privredna komora Crne Gore, Mercator Crna Gora, Montenomaks C&L, Domaća trgovina, Voli trade d.o.o. i HD Laković d.o.o.

Dan CKCG 2016 zajednicka

Naime, Crveni krst Crne Gore je tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane. Opštinske organizacije su u prodajnim objektima kompanija Voli, Merkator Crna Gora, Laković i Domaća trgovina, pozivale sugrađane da, u okviru svojih redovnih kupovina, doniraju artikle za socijalno ugrožene porodice. Crveni krst Crne Gore je pozvao i privatne subjekte da daju svoj doprinos. Sva prikupljena pomoć će biti podijeljena u Danima Crvenog krsta, a procjenjuje se da će distribucijom prehrambenih artikala biti obuhvaćeno oko 2000 porodica. Za isti broj porodica je naša organizacija u prethodnoj nedjelji podijelila pakete sa higijenskim artiklima.

Na Dan Crvenog krsta je počela i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra i tokom koje će naša organizacija predstaviti javnosti svoje programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se uključe u ispunjavanje njene humanitarne misije. Glavni nosioci aktivnosti su opštinske organizacije Crvenog krsta, čiji će volonteri svoje sugrađane upoznati sa osnovama prve pomoći, načinima pružanja podrške starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, značaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrećama… U Danima Crvenog krsta se obilježavaju i dva važna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera. To će biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, načinima prevencije i liječenja, kao i o načinima volontiranja u Crvenom krstu.

Dan CKCG 2016 ram

Povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore, naši volonteri su, zajedno sa svojim školskim drugovima iz Guimnazije „Slobodan Škerović“, Srednje medicisnke škole i Srednje hemijske škole, kao i zaposlenima u ETG Grupi, 28. novembra, u Zavodu za transfuziju krvi, dali krv. Akciji se odazvalo 48 humanista, a njih 23 je uspjelo da daruje ovu dragocjenu tečnost.