Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore organizuje treću obuku za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone. U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, se organizuje treća obuka za spasioce na vodi, koja će biti održana od 30. maja do 5. juna.

U partnerskom odnosu sa relevantnim državnim subjektima, Crveni krst radi na stvaranju preduslova da uređena kupališta u Crnoj Gori (plaže i bazeni) budu bezbjedni.

image-1400314329389-V

Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. “Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije” – istakao je Milan Stanišić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore. Zaključno sa aprilom mjesecom je realizovano osam ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima. Do sada su održana dva kursa. Pored treće obuke, čiji je početak planiran za 30. maj, biće organizovana i četvrta, od 17-23. juna, a određena su i dva termina za ovjere licenci, i to 31. maja i 18. juna. Ako bude bilo potrebe, Crveni krst Crne Gore će organizovati i dodatne obuke i ovjere.

image-1400314432402-V

“Do sada je 245 spasilaca ovjerilo svoje licence. Tokom dva održana kursa, obuku je uspješno završilo 39 novih spasilaca na vodi. Na prvom kursu smo imali i goste iz Albanije, tako da smo obučili i 37 spasilaca iz ove države. ” – naveo je Stanišić.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.