Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore organizuje treću obuku za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore, kroz programsku djelatnost Spasilaštvo na vodi, uspješno se uključuje u pripremu nastupajuće turističke sezone. U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru, se organizuje treća obuka za spasioce na vodi, koja će biti održana od 30. maja do 5. juna.

U partnerskom odnosu sa relevantnim državnim subjektima, Crveni krst radi na stvaranju preduslova da uređena kupališta u Crnoj Gori (plaže i bazeni) budu bezbjedni.

image-1400314329389-V

Ovogodišnje aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. “Na obaveznim godišnjim  provjerama znanja i sposobnosti, nastojimo da već svršenim spasiocima pomognemo u obnavljanju znanja spasavanja, pružanja prve pomoći i kardio-pulmunalne reanimacije” – istakao je Milan Stanišić, koordinator programa Spasilaštvo na vodi, koji sprovodi Crveni krst Crne Gore. Zaključno sa aprilom mjesecom je realizovano osam ovjera na bazenima u Budvi, dok su početkom maja počeli kursevi za obuku novih spasilaca na vodi, u Nastavnom centru, u Sutomoru, a koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima. Do sada su održana dva kursa. Pored treće obuke, čiji je početak planiran za 30. maj, biće organizovana i četvrta, od 17-23. juna, a određena su i dva termina za ovjere licenci, i to 31. maja i 18. juna. Ako bude bilo potrebe, Crveni krst Crne Gore će organizovati i dodatne obuke i ovjere.

image-1400314432402-V

“Do sada je 245 spasilaca ovjerilo svoje licence. Tokom dva održana kursa, obuku je uspješno završilo 39 novih spasilaca na vodi. Na prvom kursu smo imali i goste iz Albanije, tako da smo obučili i 37 spasilaca iz ove države. ” – naveo je Stanišić.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.