Претрага
Close this search box.
Crveni krst Crne Gore obilježio Svjetski dan Roma

Crveni krst Crne Gore je u petak, 6. aprila, organizovao proslavu povodom obilježavanja 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

 

 

 

U okviru tridesetominutnog programa su predstavljena muzičko-scenska umijeća romske djece i omladine iz kampova Konik.

 

Proslava Svjetskog dana Roma osmišljena je tako da djeca i omladina RE (Romi, Egipćani) populacije iz kampova Konik, koji su aktivni polaznici mnogih obrazovnih aktivnosti koje Crveni krst Crne Gore sprovodi sa pomenutom populacijom, pokažu svoja umijeća na polju igre, glume, recitacije, sa naglaskom na njegovanju njihovog kulturno-umjetničkog nasljedstva.


 

 

Prisutnima su se obratili zamjenik ministra za manjinska prava, gospodin Sabahudin Delić i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, gospodin Vojislav Mijušković.

 

Pored aktivnosti koje su osmislila i izvela djeca, u saradnji sa svojim vaspitačima, prisutni gosti su imali priliku i da pogledaju izložbu fotografija koja predstavlja retrospektivu aktivnosti koje je Crveni krst Crne Gore sprovodio od 2003. godine u kampovima Konik.

 

Proslavi su prisustvovali i predstavnici institucija/organizacija, koje pored Crvenog krsta rade na poboljšanju statusa raseljenih sa Kosova (predstavnici Ministarstva prosvjete i sporta, Zavoda za školstvo, UNHCR-a, Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, ADRA itd.)