Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore obilježio Svjetski dan reanimacije

Crveni krst Crne Gore danas je na Trgu Nezavisnosti u Podgorici smotrom prve pomoći obilježio Svjetski dan reanimacije čiji je ovogodišnji moto “Svako zaslužuje šansu”.

Pravovremenim reagovanjem i znanjem stečenim na obukama prve pomoći koje organizuje tim istruktora Crvenog krsta možete spasiti živote. Nikad ne znate kada će baš ta prva pomoć zatrebati vašem komšiji, prijatelju ili članu porodice.

Mnogo života bi se moglo spasiti svake godine  nakon iznenadnih srčanih zastoja nastalih van medicinskih ustanova kada bi se samo povećao procenat započetih reanimacija od strane očevidaca.

Znajući da čak 7 od 10 srčanih zastoja nastupi van bolnice, naša misija je da edukujemo što veći broj građana o značaju poznavanja kardio-pulmonalne reanimacije i načinu upotrebe automatskog eksternog defibrilatora.

Crveni krst Crne Gore dugi niz godina posebnu pažnju posvećuje edukaciji sopstvenog kadra.

Poslije dvije godine pauze u organizovanju takmičenja u pružanju prve pomoći 14 ekipa iz opštinskih organizacija Crvenog krsta i veliki broj angažovanih istruktora prve pomoći koji su u ovoj godini obučili oko 3 000 građana Crne Gore danas je učestvovalo u smotri.

 Cilj nam je da nastavimo sa redovnim, dobro koncipiranim, obukama prve pomoći, jer jedino takav sistem obuke pruža veće samopouzdanje i sigurnost ljudima kako bi reagovali u slučajevima kada dođe do srčanog zastoja, bez straha da će učiniti nešto pogrešno.

Na današnji dan još jednom smo poslali poruku da “Svako zaslužuje šansu.”