Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore nastavlja da vodi brigu o najugroženijima

Otvoreni besplatni brojevi za pružanje podrške

Crveni krst Crne Gore i u novonastalim okolnostima nastavlja da brine o najugroženijima, uz prilagođavanje djelovanja situaciji i mjerama zaštite od infekcije Corona virusom.


U saradnji sa Telenorom, ali i uz podršku ostalih operatera koji su podržali inicijativu (M-tel, Telekom i Telemach), otvorili smo dvije besplatne linije (069 19 44 75  i 069 19 44 76) za pružanje podrške, koje su aktivne tokom svakog dana osim nedjelje, od 9h do 18h.

Kako je starijim osobama, ali i hroničnim bolesnicima i ostalim ranjivim grupama, preporučeno da ostanu izolovani, naši volonteri će im širom Crne Gore pružati podršku tako što će umjesto njih obaviti kupovinu osnovnih potrepština, ali i ostale slične obaveze. Oni kojima je potrebna ovakva asistencija treba da pozovu organizaciju Crvenog krsta u svojoj opštini ili broj  069 19 44 75 da se prijave, kako bi se napravio plan obilazaka. Molimo građane da ne zloupotrebljavaju ovu podršku, zbog ograničenih resursa koje imamo, već da se za nju prijavljuju oni koji nemaju pomoć od članova porodice, komšija, i drugih.

Zbog pojačanog straha javnosti, pojave prvih slučajeva oboljelih i uvođenja mjera kojima se ograničava kretanje stanovništva, psiho-socijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju. Crveni krst Crne Gore za sve građane, koji osjećaju strah, uznemirenost, brigu i teško podnose boravak u izolaciji, otvara telefonsku liniju za pružanje psiho-socijalne podrške. Besplatnim pozivom na broj 069 194 476 građani  imaju priliku da od psihologa dobiju informaciju o očekivanim reakcijama, kao i preporuke za prevazilaženje stresa.

Naše geronto domaćice i volonteri će nastaviti da posjećuju starije osobe širom Crne Gore, uz poštovanje svih mjera zaštite sebe i korisnika. Tako razmatramo prioritetne korisnike kojima je ovaj vid zaštite neophodan, posebno u novonastalim uslovima, i u dogovoru sa njima pružamo usluge pomoć u kući. Podrška gerontodomaćica i volontera, koja se trenutno pruža za oko 1 500 starijih osoba širom Crne Gore, će se u trajanju privremenih mjera fokusirati na dostavljanje hrane, ljekova, pružanje psiho-socijalne podrške i redovno praćenje stanja i potreba korisnika. Svim ciljnim grupama sa kojima radimo dijelimo informativni materijal sa mjerama prevencije, jer je podizanje svijesti o značaju uključivanja svih nas u suzbijanje mogućnosti pojave Corona virusa ključno u ovom momentu.

Molimo građane i da nam do daljnjeg ne donose polovnu garderobu, kako bismo i na taj način smanjili kontakte. Molimo ih za razumijevanje i da svoje donacije odlože za period koji bude pogodan za to.

Crveni krst Crne Gore je i član Nacionalnog koordinacionog tijela za sprovođenja preventivnih aktivnosti i daje svoj značajan doprinos u realizaciji pripremnih akcija. Tako je naša organizacija opredijelila krevete i posteljinu za potrebe opremanja karantina, kao i kontejnere za trijažu pacijenata kod medicinskih ustanova. Stavili smo na raspolaganje i druge kapacitete, koji će biti aktivirani u slučaju potrebe.

I dalje ćemo djelovati u skladu sa mjerama prevencije i o svom radu redovno informisati javnost, a sve naše korisnike, kao i građane koji nas podržavaju, molimo za razumijevanje. Još jednom apelujemo i na cijelu javnost da se poštuju preporuke nadležnih i da odgovorno postupaju, jer od svih nas zavisi kako ćemo se izboriti sa trenutnom situacijom. Molimo i na međusobnu solidarnost i poštovanje djelovanja u skladu sa prioritetima, po hitnosti i ugroženosti.