Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore na konferenciji „Moć adolescencije“

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Šofranac, koordinatorka za podmaldak i omladinu, danas, 25. septembra, je učestvovala na konferenciji „Moć adolescencije“.

Konferencija ,,Moć adolescencije’’ osmišljena je kao centralni, godišnji događaj programa ,,Osnaživanje i participacija adolescenata u Crnoj Gori’’, koji sprovode predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja, uz podršku globalne finansijske institucije ING. Cilj konferencije odnosio se, prije svega, na pokretanje debate o adolescenciji kao drugoj najvažnijoj razvojnoj fazi, podsticanje međusektorske saradnje, stvaranje platforme za veće angažovanje adolescenata i adolescentkinja kao agenata društvenih promjena u svojim zajednicama i osiguranje podrške za razvoj vještina za 21. vijek.

IMG 1309

 U okviru konferencije održana je panel diskusija na temu „Koje su potrebe korisnika u Crnoj Gori“. Kao učesnica panel diskusije, Jelena Šofranac skrenula je pažnju na važnost zajedničkog djelovanja i podrške mladim ljudima, koji pokazuju veliko interesovanje da se priključe humanitarnim aktivnostima koje realizuje Crveni krst. Takođe, istaknuto je i da Crveni krst u kontinuitetu pruža podršku adolescentima koji spadaju u ranjive kategorije, a posebno kada govorimo o djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, RE populaciji i djeci i mladima koji dolaze kao tražioci azila. Za sve njih Crveni krst organizuje brojne aktivnosti koje realizuju zaposleni, ali najvećim dijelom obučeni volonteri, njihovi vršnjaci. Na taj način adolescenti dobijaju psiho-socijalnu podršku, ali i osjećaju da su zaštićeni, prihvaćeni i dio neke grupe. Među volonterima Crvenog krsta postoje i mladi koji su se upravo zbog svojih životnih okolnosti, osjećaja zapostavljenosti, isključenosti, opredijelili da pomažu drugima, pa tako i sebi. Česta je i pojava da korisnici usluga postanu oni koji pomažu, pa tako iz pasivnog položaja dolaze do toga da sami kreiraju usluge i donose odluke.

Činjenica da volontere Crvenog krsta najvećim dijelom čine upravo adolescenti i da se njihov broj stalno povećava pokazuje da su oni zainteresovani, željni da pomažu, uče, da budu korisni članovi društva. Iz tog razloga poruka koju smo poslali na konferenciji je da su adolescenti heroji ovog društva i da treba podržati njihov dalji rast i razvoj tako što će cijelo društvo dati više prostora i mogućnosti da se njihov glas čuje.