Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore je u junu mjesecu pružio uslugu “Pomoć u kući” za ukupno 822 korisnika/ce.

Crveni krst Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u junu pružio uslugu pomoć u kući za ukupno 822 korisnika/ce.

 Na ovom projektu je angažovano 89 gerontodomaćica u 14 opština Crne Gore (Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Danilovgrad, Cetinje, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Plav, Gusinje i Rožaje).

Ova vrsta usluge se pruža starijim licima koja žive sama a kojima je zbog specifičnih okolnosti, i stepena ugroženosti potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su: nabavka hrane, pomoć u pripremi obroka; pomoć pri kretanju; pomoć pri održavanju lične i higijene prostora; pomoć pri grijanju prostora; pomoć pri plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl; posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede. Usluga se pruža kroz redovne kućne posjete i poštovanje svih preventivnih mjera nadležnih zdravstvenih institucija.

Usluga pomoć u kući izuzetno je važna za one koji žive u ruralnim područjima i izloženi su siromaštvu, slabog su zdravlja i žive u izolaciji. Za njih su gerontodomaćice vrlo često jedini oslonac i  pomoć u prevazilaženju osećaja usamljenosti. Sve gerontodomaćice angažovane u okviru ovog programa prošle su akreditovanu obuku Crvenog krsta Crne Gore za pružanje usluge pomoć u kući kako bi se osigurao kvalitet pružene usluge. Porast broja korisnika svedoči o njihovom predanom radu i dobroj organizovanosti programa.

Realizacija usluge nastavljena je početkom aprila, nakon prekida od tri mjeseca usled izmjene načina finansiranja. Od ove godine u plaćanju usluge učestvuju i korisnici u zavisnosti od primanja koja ostvaruju, dok će za korisnike koji imaju primanja do 130 eura usluga ostati besplatna, a troškove će pokrivati Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Iznos participacije korisnika određuje nadležni centar za socijalni rad, a pored visine primanja, na krajnji iznos utiče i broj sati usluge na mjesečnom nivou. Zahvaljujući dobroj saradnji, a u najboljem interesu svojih najstarijih građana, neke opštine su izrazile želju da pokrivaju troškove participacije korisnika usluge. Tako je usluga pomoć u kući ostala besplatna za korisnike iz: Danilovgrada, Cetinja, Andrijevice, Plužina, Plava, Gusinja i veći broj korisnika iz Nikšića.

Cilj pružanja usluge pomoć u kući je da omogući starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo. 

Svi stariji koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na korišćenje usluge pomoć u kući mogu se obratiti nadležnim centrima za socijalni rad kao i opštinskim organizacijama Crvenog krsta.