Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore izražava duboku zabrinutost zbog ratnih sukoba u Ukrajini

U skladu sa novonastalom situacijom koja je zadesila građane Ukrajine, Crveni krst Crne Gore izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u ovoj zemlji.

Crveni krst Crne Gore kao dio najveće humanitarne mreže u svijetu- Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pratiće situaciju i u skladu sa globalnim preporukama, djelovati u cilju saniranja humanitarnih posljedica sukoba u Ukrajini.

Takođe, izražavamo iskrenu nadu i želju da će do razrješenja konflikta doći što je prije moguće, kako civili ne bi snosili dodatne posljedice.

Ukoliko se za tim ukaže potreba, Crveni krst Crne Gore će pružiti interventnu pomoć izbjeglicama koje pronađu sklonište u našoj zemlji, a dodatno, u skladu sa preporukama u odnosu na procijenjene potrebe, u narednim danima će opredijeliti na koji način može pružiti podršku u sklopu globalnog apela Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Koristimo priliku da pozovemo na poštovanje i primjenu obaveza koje su definisane Međunarodnim humanitarnim pravom u cilju zaštite civila, vojnika, medicinskih radnika, ranjenih, zarobljenih.

Sve strane u oružanom sukobu, bilo da su to države ili organizovane nedržavne oružane grupe, dužne su da poštuju Ženevske konvencije i Dopunske protokole, kao i Haške konvencije i običajna pravila Međunarodnog humanitarnog prava.

Neka humanost pobijedi.