Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore i UNICEF zajedno za najugroženiju djecu i porodice tokom pandemije COVID-19

U cilju pružanja podrške najugroženijoj djeci i porodicama tokom pandemije COVID-19, Crveni krst Crne Gore i UNICEF pokreću zajedničku inicijativu koja će trajati do oktobra 2020.

„Situacijom sa korona virusom su pogođene brojne ranjive kategorije, kojima Crveni krst pomaže, ali je posebno važno pružiti podršku djeci, kako bi mogli što kvalitetnije da rastu, razvijaju se i nastave svoje školovanje“, poručila je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.

IMG 9605

Kriza s koronavirusom nije jednako pogodila svu djecu i porodice. Nažalost, oni koji su bili na margini društva prije ove krize, sada su još više ugroženi. Iz tog razloga, zajednička inicijativa Crvenog krsta i UNICEF-a fokusira se na identifikovanje i pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama tokom pandemije COVID-19 kroz njihovo snabdijevanje osnovnim higijenskim sredstvima, kao i kroz podršku u oblasti obrazovanja i zaštite djece.

„Samo kroz zajedničke akcije svih partnera možemo osigurati da svaki dječak i svaka djevojčica ostanu zdravi i bezbjedni i nastave da uče i razvijaju se uprkos krizi uzrokovanoj koronavirusom“ poručuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Uz stručnu i finansijsku pomoć UNICEF-a, zaposleni i volonteri Crvenog krsta biće obučeni da prepoznaju prijetnje po bezbjednost i dobrobit djece, uključujući zanemarivanje, nasilje, rodno zasnovano nasilje, eksploataciju, socijalnu isključenost i rizike od odvajanja djece od roditelja ili staratelja. Takođe, volonteri Crvenog krsta će biti obučeni o načinima bezbjednog prijavljivanja ovakvih sumnji nadležnim organima. 

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i uz podršku UNICEF-a, osnovne i srednje škole će pripremiti materijale za učenje kod kuće koje će volonteri Crvenog krsta dostaviti romskim djevojčicama i dječacima i pomoći im da ponovo uspostave rutinu u učenju u okviru svojih domova.

Radi sprečavanja širenja epidemije, UNICEF će, zajedno s Crvenim krstom, romskim i egipćanskim domaćinstvima širom zemlje dostaviti higijenske pakete i pelene. Prva isporuka od 2,000 higijenskih paketa i pelena biće podijeljena do kraja mjeseca.

Na ovaj način, Crveni krst i UNICEF će, zajedno sa partnerima iz Vlade i nevladinog sektora, podržati Crnu Goru da joj zaštita sve djece bude jedan od prioriteta tokom pandemije COVID-19.