Претрага
Close this search box.

Humanost

Nepristrasnost

Neutralnost

Nezavisnost

Dobrovoljnost

Jedinstvo

Univerzalnost

Crveni krst Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova uputili danas materijalnu pomoć Ukrajini

Crveni krst Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova- Direktorat za zaštitu i spasavanje, nakon dogovora sa Crvenim krstom Ukrajine, uputili su danas materijalnu pomoć pomenutoj organizaciji, koja će najprije biti dopremljena u zajedničku logističku bazu Međunarodnog komiteta i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u mjestu Debrecin, u Mađarskoj.

Pomoć koja je upućena danas, a čija procijenjena vrijednost iznosi 11,250.00 eura, čine: vreće za spavanje (50), podmetači za spavanje (50), kuhinjski setovi (150), platnena nosila za povrijeđene (50) i posteljina (50).

Iz zajedničke logističke baze, robu će dalje preuzeti i dopremiti do neophodnog mjesta, Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Podsjetimo, pored upućene materijalne pomoći, Crveni krst Crne Gore je 1. marta započeo i akciju prikupljanja novčane pomoći putem namjenskog žiro-računa kod Hipotekarne banke 520-5188-31, kao i putem sms koda na broj 15888. Do danas, putem žiro-računa prikupljeno je 86,128.44 eura, dok su građani u martu, putem sms koda poslali ukupno 6,913 poruka preko sva tri mobilna operatera (Telekom, One, M-tel).

Pored navedenog, Crvenom krstu Crne Gore se za pomoć do sada obratilo 1,002 ukrajinskih izbjeglica koji uglavnom traže savjetodavnu, psiho-socijalnu ili humanitarnu pomoć. Opštinske organizacije Crvenog krsta svakodnevno pomažu izbjeglicama u ostvarivanju njihovih prava u Crnoj Gori, u saradnji sa nadležnim institucijama.